Tortuguero National Park in Costa Rica

Wilt u meer weten over Tortuguero National Park in Costa Rica? Lees hier alles wat u moet weten over het natuurgebied.

Pad in Tortuguero National Park, Costa Rica

Tortuguero National Park

Tortuguero is een klein dorpje aan de Caribische kust van Costa Rica. Het is vooral bekend vanwege het Tortuguero National Park, een van de belangrijkste natuurparken van het land. De naam is afgeleid van het woord ‘tortuga’, wat ‘schildpad’ betekent in het Spaans. Dat geeft al aan waar het park bekend om staat. Toch heeft Tortuguero meer te bieden, met de vele bewoners van het regenwoud. Het is in ieder geval een must-see tijdens een rondreis door Costa Rica.

 

Schildpad in Tortuguero National Park, Costa Rica

Wildlife in Tortuguero

Het nationaal park bestaat uit regenwoud, stranden en mangroves, wat een ideaal thuis biedt voor veel verschillende dieren. Zo leven er meer dan 300 vogelsoorten, waaronder de icoon van Costa Rica: de toekan. Daarnaast leven er nog 150 verschillende soorten zoogdieren. In Tortuguero kunt u apen, luiaards, kaaimannen en met geluk (of pech) ook jaguars. Maar zoals eerder genoemd, geeft de naam van het park het hoogtepunt aan.

Schildpadden

Tortuguero is een van de belangrijkste broedplaatsen voor verschillende soorten zeeschildpadden. Van juli tot oktober zoeken de schildpadden een plekje op het land om hun eieren te leggen. Dit is een bijzonder natuurverschijnsel om te zien. Helaas worden deze dieren met uitsterven bedreigd. Daarom zijn er speciale tours met gidsen, zodat u dit kunt zien zonder de dieren te storen.

Boottocht in Tortuguero, Costa Rica

Activiteiten in Tortuguero

U kunt het nationale park ontdekken op verschillende manieren. Wilt u rustig aan doen? Dan is een boottocht ideaal. U kunt ook zelf op pad gaan via verschillende wandelroutes. Zoekt u toch wat meer spanning? Dan kunt u ook met de kajak het natuurgebied gaan ontdekken.

Boottocht

Een van de manieren om Tortuguero te verkennen is per boot. U vaart door smalle kanalen omgeven door dicht regenwoud. Onderweg kunt u veel dieren zien, zoals kaaimannen, apen en exotische vogels. Met de gids aan boord wordt u naar de beste plekken gebracht.

Wandelen

Er zijn ook mooie wandelroutes in Tortuguero. U kunt wandelen door de jungle, tussen de planten en dieren door. Er zijn verschillende wandelroutes die u kunt aanhouden, zoals het Jaguar-pad. Deze loopt door het park heen, parallel aan de kust. Met een vlakke route van 5,8 kilometer is het voor de meeste leeftijden goed te doen. De paden zijn goed aangegeven en er zijn gidsen beschikbaar om u meer te vertellen over de omgeving.

Kano in Tortuguero, Costa Rica

Kano

U heeft ook de mogelijkheid om in een kano de omgeving te ontdekken. Voor degene die niet veel inspanningen willen leveren: geen zorgen, de gids zal voor u het werk doen. Dan kunt u lekker ontspannen en foto’s maken van de omgeving. Met een klein groepje wordt u dan rondgeleid de kanalen van Tortuguero.

Kajak

Staat u juist open voor een avontuurlijke activiteit? Dan is kajakken de perfecte optie. U kunt voor een tour kiezen, zodat een gids de beste spots laat zien. Bovendien kunt u ook een kajak huren en zelf op pad gaan. Dan heeft u zelf de vrijheid om te genieten van de natuur. Het is een rustige en milieuvriendelijke manier om het park te ontdekken.

Hoe reis ik naar Tortuguero?

Tortuguero is niet makkelijk bereikbaar, maar dat maakt het juist zo speciaal. Er zijn geen wegen naar Tortuguero, dus u kunt er alleen per boot of vliegtuig komen. De meeste mensen kiezen voor de boot. Vanuit de stad La Pavona kunt een boot nemen die u in ongeveer anderhalf uur naar Tortuguero brengt. De boottocht zelf is al een avontuur, waarbij u langs prachtige natuur en door smalle kanalen vaart. Een andere optie is om een binnenlandse vlucht te nemen vanuit San José naar het kleine vliegveld van Tortuguero.

Wat is de beste reistijd voor Tortuguero?

De beste reistijd voor Tortuguero National Park hangt af van uw voorkeuren. Voor schildpadliefhebbers is juli tot oktober de beste reistijd, aangezien ze dan op het strand komen om hun eieren te leggen. Ook het droge seizoen is een goede tijd om het park te bezoeken. Die geldt vaak van februari tot april. In deze periode is het weer wat stabieler en zijn de dieren actiever.

Klimaattabel van Tortuguero in Costa Rica

Weer in Tortuguero

Het weer in Tortuguero is typisch voor een regenwoud: warm en vochtig. De temperatuur ligt meestal tussen de 25 en 30 graden Celsius. Het regent regelmatig, maar de buien zijn vaak kort en hard. Daarom is het handig om lichte, ademende kleding mee te nemen en iets tegen de regen, zoals een poncho of een regenjas.

Wilt u Tortuguero National Park bezoeken?

Bekijk hier de reizen langs het natuurgebied in Costa Rica.

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.