Cartagena: de mooiste stad van Colombia

Gekleurde huisjes in Cartagena

Cartagena is zeker een stad die een plek op uw bucketlist verdient. De hoofdstad van Colombia zit vol geschiedenis en cultuur. Het historische centrum bestaat uit kleurrijke gebouwen en levendige pleinen, waar ‘s avonds de hele stad samenkomt. Maar wat maakt Cartagena nou nog meer zo bijzonder? Hieronder hebben we de mooiste bezienswaardigheden op een rijtje gezet, voor uw rondreis door Colombia.

Toren in Cartagena, Colombia

De oude stad (Ciudad Amurallada)

Het oude centrum van de stad staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad is omringd door dikke muren die vroeger dienden als verdediging tegen piraten. Binnenin bevinden zich belangrijke bezienswaardigheden zoals de Kathedraal Santa Catalina de Alejandría, de Torre del Reloj en Plaza Santa Domingo. Tegenwoordig kunt u ook de stadsmuren beklimmen, vanwaar u kunt genieten van een prachtige zonsondergang. Ook vindt u hier de welbekende kleurrijke straatjes met veel koloniale architectuur. In de namiddag komt dit deel van de stad helemaal tot leven met muzikanten, dansers en eetkraampjes die de stad vullen.

Castillo San Felipe de Barajas in Cartagena, Colombia

Castillo San Felipe de Barajas

Boven op de San Lázaro-heuvel ligt het fort San Felipe de Barajas. Vanaf hier kunt u gemakkelijk over de hele stad uitkijken, wat deze plek perfect maakte voor het fort. De bouw van het fort begon tussen de 17e en 18e eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het fort heeft een belangrijke rol gespeeld in verschillende historische gebeurtenissen, waaronder aanvallen van beruchte piraten. Hierdoor staat het fort symbool voor de verdediging van Cartagena.

Als u de hitte van de stad wilt vermijden, is het vooral aan te raden om vroeg in de ochtend het fort te bezoeken. Maar ook tijdens zonsondergang biedt het fort schitterende uitzichten.

Getsemaní buurt in Cartagena, Colombia

De Getsemaní Buurt

Vroeger stond de buurt Getsemaní bekend als een van de gevaarlijkste wijken van de stad. Nu is het juist het tegenovergestelde en is het een must om te bezoeken als u in de stad bent. De wijk bevindt zich net buiten de stadsmuren en staat bekend om zijn kleurrijke straten en muurschilderingen. In deze muurschilderingen vindt u vaak Romero terug, een oude bewoner van de wijk die in de 19e eeuw de revolutie heeft gestart. Getsemaní is ook de wijk waar de meeste toeristen verblijven vanwege de vele restaurants en bars die hier te vinden zijn.

Strand met palmboom in Mucura, Colombia

Dagtrips vanuit Cartargena

Ook is het mogelijk om vanuit de stad verschillende uitstapjes te maken naar verschillende plekken. Eén daarvan is La Boquilla, een vissersdorp gelegen in het noordelijkste puntje van Cartagena, perfect voor wie even wil ontsnappen aan de hectiek van de stad. Hier vindt u verschillende mooie stranden en uitgestrekte mangrovebossen.

Ook kunt u een bezoek brengen aan de Totumo-vulkaan, een van de kleinste vulkanen ter wereld en bekend om het feit dat het een moddervulkaan is. Hier heeft u de mogelijkheid om een modderbad te nemen in de krater van de vulkaan. De mineralen in de modder zouden goed zijn voor de huid en zorgen voor een gezonde uitstraling.

Daarnaast is het mogelijk om naar Mompox te reizen, beter bekend als Santa Cruz de Mompox. Deze historische stad staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en speelde een belangrijke rol als handelscentrum tijdens de Spaanse koloniale tijd.

Kleurrijke huizen in Cartagena

Voordat u gaat, nog een paar kleine tips

  • U kunt het beste een bezoek brengen aan Cartagena tijdens het droge seizoen, dat loopt van december tot maart. De temperatuur is dan aangenaam en de kans op regen is klein.
  • Binnen de stad kunt u zich op verschillende manieren verplaatsen. Het historische centrum en de omliggende wijken kunt u gemakkelijk te voet verkennen. Als u verder de stad in wilt, kunt u gebruikmaken van taxi’s of het openbaar vervoer, wat voor bezoekers nogal verwarrend kan zijn.
  • Over het algemeen is Cartagena veilig voor toeristen, maar het is belangrijk dat u op uw spullen let op drukke plekken.

Reizen naar deze populaire plek

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.