Cruise Spitsbergen vanuit Nederland

Vanuit Nederland vaart u via Schotland en Jan Mayen naar Spitsbergen om daar vervolgens op 7-daagse expeditie te gaan. U ervaart hier door een wereldschoon natuurgebied dat bestaat uit gletsjers, fjorden en een rijk dierenleven!
Vanaf 5.600 p.p.
19 dagen
Noorwegen
Offerte aanvragen
Cruise Spitsbergen vanuit Nederland
Cruise Spitsbergen vanuit Nederland
Wildlife op Spitsbergen
Een expeditie cruise naar Spitsbergen biedt enorm veel kansen om pooldieren te zien. Het overgrote deel van het dierenleven speelt zich in het water of dicht bij de kust af. IJsberen zijn vermoedelijk de hoofdattractie in Spitsbergen. Deze ziet u gelukkig ook op zo goed als alle reizen in Spitsbergen. Spitsbergen is de grootste wildernis van Europa, er zijn wel zes nationale parken waar de dieren beschermd zijn!
Expeditie op Spitsbergen
Ongerepte en voor ons mensen haast onleefbare natuurgebieden die u in alle comfort vanaf het schip kunt aanschouwen en met de zodiac van dichtbij kunt gaan bekijken. De route van de cruise is maar een suggestie, want de tocht wordt bepaald door de natuurelementen. Het ene moment geniet u en blijft het schip langer hangen bij een actieve gletjser en de andere keer vaart u een dichtgevroren fjord voorbij. De expeditie blijft een grote verrassing!
Dagprogramma
Dag1
Vertrek vanuit Zeeland
start cruise

U stapt vandaag aan boord van het schip in de haven van Vlissingen. Dezelfde dag nog verlaat deze de haven en vaart u uit richting Schotland. Onder de bemanningsleden bevinden zich een dokter, hospitality, stuurlui en gidsen. Onder die gidsen is er minstens één expeditie gids die zijn deskundige kennis over vogelsoorten kan delen en die beschikbaar is om u te helpen bij het identificeren, fotograferen op het dek en om meer te leren over de vogels die we onderweg zien. Naast de sessies in de open lucht, richt de gids zich op soorten en gerelateerde informatie over de vogels van het Noordpoolgebied in presentaties en lezingen aan boord.

Dag2
Noordzee

Als we de Noordzee oversteken en langs Doggersbank varen, hopen we dat we het geluk hebben om soorten als witsnuitdolfijnen, bruinvissen, dwergvinvissen en orka's te zien. Doggersbank is een Natura 2000 gebied dat in het noordelijke deel van de Noordzee gelegen is. Het is een ondiep gebied dat bestaat uit permanent overstroomde zandbanken. De zee is hier maar 40 meter diep, daardoor kent het een rijk natuurleven.

Dag3
Aberdeen

U komt vandaag aan in Aberdeen, Schotland. U kunt per bus een excursie naar Fowlsheugh maken, een zeevogelklif ten zuiden van Aberdeen. Hier zijn meer dan 100.000 zeevogels van verschillende soorten te zien. U kunt ook deelnemen aan een excursie naar de monding van de Ythan, waar het op de stranden wemelt van de gewone zeehonden, grijze zeehonden en vogels die langs de kusten blijven.

Dag4
Shetland Eilanden

Afhankelijk van het weer en het ijs op zee kunnen we Liefdefjorden binnenvaren en de 5 kilometer lange zijde van de Monaco-gletsjer in zicht krijgen. Het water voor deze steile gletsjer is een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen en het ij

Dag5
Noorse Zee

U vaart noordwaarts naar het Noorse eiland Jan Mayen, 300 zeemijlen ten noordoosten van IJsland. Uw twee dagen op zee gaan echter niet zomaar voorbij. Kijk goed uit naar opspuitend water uit de omringende zeeën, die de komst van een orka, dwerg-, vin- of blauwe vinvis aankondigen.

Dag6
Noorse Zee

Aan het eind van de middag vaart u terug naar Skjervöy, voor de ontscheping. Aan het eind van de middag wordt u terug gebracht naar het begin punt van de reis, Tromsø. Hier verblijft u nog 1 nacht om nog na te genieten van alle indrukken.

Dag7
Jan Mayen

Aan het eind van de middag vaart u terug naar Skjervöy, voor de ontscheping. Aan het eind van de middag wordt u terug gebracht naar het begin punt van de reis, Tromsø. Hier verblijft u nog 1 nacht om nog na te genieten van alle indrukken.

Dag8
Groenlandzee

U vaart deze dag verder richting koudere gebieden.

Dag9
Groenlandzee

In de middernachtzon vaart u langs de rand van het zee-ijs naar het noorden op zoek naar Groenlandse walvissen, zadelrobben, ijsberen en een verscheidenheid aan zeevogels.

Dag10
Groenlandzee

U vaart deze dag verder in de richting van Spitsbergen. Na ongeveer 79° noordwaarts verandert u van richting en vaart u westwaarts naar de rotsachtige randen van het West-Spitsbergen. Hier heeft u een goede kans om vinvissen te zien en in de buurt van de gletsjermonden van de fjorden van Spitsbergen opduikende dwergvinvissen.

Dag11
Spitsbergen

Forlandsundet, dat gelegen is tussen het hoofdeiland Spitsbergen en het smalle Prins Karls Forland, is een plek van grote schoonheid en fascinerende fauna. Walrussen trekken hier soms rond. U kunt ook naar de St. Johns Fjord varen of zuidwaarts naar de monding van de Isfjorden en aan land gaan bij Alkhornet. Zeevogels nestelen op deze kliffen, poolvossen zoeken beneden naar gevallen eieren en kuikens en rendieren grazen de schaarse vegetatie. De kapitein beslist de koers.

Dag12
Spitsbergen

Uw tocht naar Spitsbergen komt vandaag helaas aan een einde, maar dezelfde dag gaat wel het laatste en meest bijzondere onderdeel van uw reis van start. Het schip meert aan in Longyearbyen, het centrum van Spitsbergen, en wordt voorbereid voor de expeditie door Spitsbergen van 7 nachten. Dezelfde dag vaart u nog de Isfjorden uit.

Dag13
Spitsbergen

U wordt vandaag wakker op de Hondius en vaart richting de noordkust van Spitsbergen. Aan de noordkust van Spitsbergen kunt u genieten van Raudfjord, een uitgestrekte fjord vol gletsjers. En misschien worden ze wel bezocht door ringelrobben en baardrobben. Op de kliffen en de kustlijn vindt u ook bloeiende zeevogelkolonies, een rijke vegetatie en mogelijk ijsberen.

Dag14
Spitsbergen

Afhankelijk van het weer en het ijs op zee kunnen we Liefdefjorden binnenvaren en de 5 kilometer lange zijde van de Monaco-gletsjer in zicht krijgen. Het water voor deze steile gletsjer is een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen en het ijs is een populair jachtgebied voor ijsberen. Als de ijsomstandigheden ons verhinderen om hier te varen, kunnen we langs de westkust van Spitsbergen varen.

Dag15
Spitsbergen

Ons doel is om de Straat van Hinlopen binnen te varen, waar baardrobben, ringelrobben en ijsberen leven. Bij de ingang is het zelfs mogelijk om blauwe vinvissen te zien. Nadat u in de Zodiacs tussen de ijsschotsen van Lomfjordshalvøya hebt gevaren, kunt u de vogelkliffen van Alkefjellet bekijken, met hun duizenden Brünnich's zeekoeten. Aan de oostkant van de Straat van Hinlopen kunnen we proberen aan land te gaan op Nordaustlandet. Hier kunnen we rendieren, rozevoetganzen en walrussen zien. We kunnen een alternatieve route nemen als het ijs de toegang tot Hinlopen verhindert.

Dag16
Spitsbergen

Het noordelijkste punt van de reis ligt misschien wel ten noorden van Nordaustlandet, bij de Zeven Eilanden. Hier kunnen we 80° noorderbreedte bereiken, slechts 870 kilometer van de geografische noordpool. In dit gebied leven ijsberen, dus het schip kan enkele uren tussen het pakijs blijven liggen voordat we weer terug naar het westen varen.

Dag17
Spitsbergen

Terwijl we onze route naar het westen hervatten, proberen we ijsberen en ongrijpbare Groenlandse walvissen te spotten. Ongeveer 40 zeemijl ten westen van Spitsbergen varen we naar de rand van het continent. Hier foerageren 's zomers vinvissen. Bij de monding van de Kongsfjorden heeft u een goede kans om dwergvinvissen te zien.

Dag18
Spitsbergen

Walrussen leggen soms aan in Forlandsundet. Als alternatief kunnen we naar St. Johns Fjord varen of zuidwaarts naar de monding van Isfjorden en aan land gaan bij Alkhornet. Zeevogels nestelen op deze kliffen, poolvossen zoeken beneden naar gevallen eieren en kuikens en rendieren grazen de schaarse vegetatie.

Dag19
Terugkomst Longyearbyen, vlucht naar huis

Helaas arriveert u vandaag weer terug in Longyearbyen. Eenmaal aangemeerd, wordt u per transfer naar de luchthaven gebracht en vliegt u weer terug naar huis.

Lotte Slungers
Bel, mail of app met Lotte

De expert voor reizen in Noorwegen.

Details & prijzen
Cruise Spitsbergen vanuit Nederland
Vanaf 5.600 p.p.
19 dagen
Noorwegen
Ruimbagage
Meet & assist op luchthaven bij aankomst
Luchthaventransfers
Alle belastingen en toeslagen
Alle genoemde maaltijden
Gepersonaliseerde reisapp met informatie & tips
Noodnummer (24/7 bereikbaar)
Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.