Zelf majboos maken

Duik in de smaakvolle wereld van Oman met makbous! Dit heerlijke gerecht zit boordevol smaken die uw smaakpapillen doen verwennen. Het is een klassieker die u meeneemt op een smakelijke reis door de keukens van Oman. Geniet van uw eigen gemaakte makbous met de hartige aroma’s van lamsvlees, kruiden en rijst.

Eten met uitzicht op zee in Dubai, Emiraten
Ingrediënten
Ingrediënten voor majboos
  • 500 gram lamsvlees (of kip), in stukken gesneden
  • 2 kopjes basmatirijst, gewassen en uitgelekt
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tomaten, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • Een snufje saffraandraadjes (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • 4 kopjes water
  • Olie om te bakken
  • Gehakte koriander of peterselie voor garnering

Instructies

  1. Verhit een beetje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  2. Voeg het lamsvlees toe en bak het tot het bruin is aan alle kanten.
  3. Voeg de tomaten, tomatenpuree en alle specerijen toe (kardemom, kaneel, komijn, kruidnagel) en roer goed door. Voeg zout toe naar smaak.
  4. Voeg het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek af en laat sudderen tot het vlees gaar is en de saus dikker wordt (ongeveer 45 minuten tot 1 uur).
  5. Voeg de gewassen en uitgelekte rijst toe aan de pan en roer voorzichtig door zodat de rijst gelijkmatig bedekt is met de saus. Voeg indien nodig extra water toe, zodat de rijst volledig ondergedompeld is.
  6. Dek de pan af en laat de rijst op laag vuur sudderen tot het gaar is en al het vocht is opgenomen (ongeveer 20-25 minuten).
  7. Laat de Majboos een paar minuten rusten voordat u hem serveert. Garneer met gehakte koriander of peterselie en serveer warm.

Eet smakelijk!