Zelf mansaf maken
Duik in de smaakvolle wereld van Jordanië met mansaf! Dit heerlijke gerecht zit boordevol smaken die uw smaakpapillen doen verwennen. Het is een klassieker die u meeneemt op een smakelijke reis door de keukens van Jordanië. Geniet van uw eigen gemaakte mansaf met de hartige aroma’s van lamsvlees, kruiden en rijst.
Ingrediënten
Ingrediënten voor mansaf
- 1 kg lamsvlees, in grote stukken gesneden (bij voorkeur schouder of bout)
- 500 g jameed (gefermenteerde yoghurtsaus), verkrijgbaar bij Midden-Oosterse supermarkten
- 500 g langkorrelige rijst
- 1 grote ui, fijngehakt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen kardemom
- Zout naar smaak
- 1 liter water (voor het koken van de rijst)
- Platte peterselie of amandelschilfers ter garnering (optioneel)
Instructies
- Week de jameed volgens de instructies op de verpakking om het te rehydrateren. Zorg ervoor dat het volledig is opgelost in water voordat u het gebruikt.
- Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg het lamsvlees toe. Bak het vlees aan alle kanten bruin.
- Voeg de fijngehakte ui toe aan de pan en bak deze mee tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg de kurkuma, kaneel, gemalen kardemom en zout toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar en laat de kruiden een paar minuten meebakken om hun aroma vrij te geven.
- Voeg vervolgens genoeg water toe om het vlees te bedekken. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het vlees sudderen tot het mals is geworden, ongeveer 1,5 tot 2 uur. Voeg indien nodig meer water toe tijdens het koken om ervoor te zorgen dat het vlees niet droog wordt.
- Bereid ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking. Traditioneel wordt de rijst gekookt in het vocht van het lamsvlees voor extra smaak, maar u kunt ook gewoon water gebruiken.
- Wanneer het vlees gaar is, haalt u het uit de pan en houdt u het warm. Voeg de gerehydrateerde jameed toe aan de pan met het kookvocht en laat het zachtjes pruttelen tot het dikker wordt en de smaken zich vermengen.
- Leg een laag gekookte rijst op een grote serveerschaal. Schik het lamsvlees bovenop de rijst.
- Giet de jameedsaus over het vlees en de rijst, zodat het gelijkmatig wordt bedekt.
- Garneer de mansaf eventueel met platte peterselie of geroosterde amandelschilfers voor extra smaak en textuur.
Geniet van dit heerlijke Jordaanse gerecht met familie en vrienden!