Recept voor Nasi Lemak
Wilt u alvast een voorproefje doen op uw rondreis door Maleisië? Bekijk hier de stappen en geniet van uw zelfgemaakte gerecht met het recept voor Nasi Lemak.
Ingrediënten
Kokosrijst
- 2 kopjes rijst
- 1 kopje kokosmelk
- 1 kopje water
- 2 pandanbladeren (optioneel, voor extra geur)
- 1 theelepel zout
Sambal
- 2 eetlepels olie
- 4 sjalotten (fijngehakt)
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 3 gedroogde chilipepers (geweekt en fijngehakt)
- 1 theelepel garnalenpasta (belacan)
- 2 eetlepels tamarindepasta
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 kopje water
Bijgerechten
- 2 hardgekookte eieren (in de lengte doorgesneden)
- 100 g geroosterde pinda’s
- 100 g gedroogde ansjovis (gebakken tot krokant)
- Komkommer (in plakjes)
Instructies
- Kokosrijst maken:
- Spoel de rijst schoon en doe het in een pan. Voeg de kokosmelk, water, pandanbladeren en zout toe.
- Breng het aan de kook en laat het 15-20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de rijst gaar is.
- Sambal maken:
- Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook tot ze goudbruin zijn. Voeg de chilipepers en garnalenpasta toe en bak dit 2-3 minuten.
- Voeg de tamarindepasta, suiker en water toe en laat de saus indikken op laag vuur.
- Bijgerechten bereiden:
- Kook de eieren en snijd ze doormidden.
- Bak de pinda’s en ansjovis krokant in een droge pan.
- Serveren:
- Verdeel de kokosrijst over borden. Voeg de sambal, pinda’s, ansjovis, komkommer en eieren toe.
- Optioneel: Voeg gebakken kip of vis toe voor een uitgebreidere maaltijd.