Recept voor Nasi Lemak

Wilt u alvast een voorproefje doen op uw rondreis door Maleisië? Bekijk hier de stappen en geniet van uw zelfgemaakte gerecht met het recept voor Nasi Lemak.

Nasi Lemak eten in Maleisië
Man aan het koken in Maleisië
Ingrediënten
Kokosrijst
  • 2 kopjes rijst
  • 1 kopje kokosmelk
  • 1 kopje water
  • 2 pandanbladeren (optioneel, voor extra geur)
  • 1 theelepel zout
Sambal
  • 2 eetlepels olie
  • 4 sjalotten (fijngehakt)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 3 gedroogde chilipepers (geweekt en fijngehakt)
  • 1 theelepel garnalenpasta (belacan)
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 kopje water
Bijgerechten
  • 2 hardgekookte eieren (in de lengte doorgesneden)
  • 100 g geroosterde pinda’s
  • 100 g gedroogde ansjovis (gebakken tot krokant)
  • Komkommer (in plakjes)

Instructies

  1. Kokosrijst maken:
    • Spoel de rijst schoon en doe het in een pan. Voeg de kokosmelk, water, pandanbladeren en zout toe.
    • Breng het aan de kook en laat het 15-20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de rijst gaar is.
  2. Sambal maken:
    • Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook tot ze goudbruin zijn. Voeg de chilipepers en garnalenpasta toe en bak dit 2-3 minuten.
    • Voeg de tamarindepasta, suiker en water toe en laat de saus indikken op laag vuur.
  3. Bijgerechten bereiden:
    • Kook de eieren en snijd ze doormidden.
    • Bak de pinda’s en ansjovis krokant in een droge pan.
  4. Serveren:
    • Verdeel de kokosrijst over borden. Voeg de sambal, pinda’s, ansjovis, komkommer en eieren toe.
    • Optioneel: Voeg gebakken kip of vis toe voor een uitgebreidere maaltijd.