Zelf dhal curry maken

Wilt u uw eigen dhal curry maken? Dat kan zeker! Met dit traditionele en smaakvolle Sri Lankaanse gerecht kunt een lekker voorproefje nemen op de Sri Lankaanse keuken. Bent u benieuwd hoe u dit kunt maken? Volg hieronder de eenvoudige stappen van het recept, om vervolgens te genieten van uw zelfgemaakte dhal curry!

Dhal curry in Sri Lanka
Ingrediënten
Ingrediënten voor dhal curry
  • 200 gram rode linzen (masoor dhal), goed gewassen
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 2 cm, geraspt
  • 1 tomaat, fijngehakt
  • 1 groene chilipeper, in de lengte gesneden
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 1 takje kerrieblaadjes (optioneel)
  • 2 eetlepels plantaardige olie of kokosolie
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander, fijngehakt, voor garnering

Instructies

  1. Linzen Koken:
    • Plaats de gewassen rode linzen in een pan en voeg water toe totdat de linzen ongeveer 2 cm onder water staan.
    • Voeg kurkumapoeder en een snufje zout toe.
    • Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de linzen zacht zijn en de meeste vloeistof is geabsorbeerd, ongeveer 15-20 minuten. Voeg indien nodig meer water toe om te voorkomen dat het mengsel uitdroogt.
  2. Kruiden Bakken:
    • Verhit de olie in een aparte pan op middelhoog vuur.
    • Voeg de mosterdzaadjes toe en laat ze sputteren.
    • Voeg vervolgens de komijnzaadjes, kaneelstokje en kerrieblaadjes toe (indien gebruikt).
    • Voeg de fijngehakte ui, knoflook, gember en groene chilipeper toe. Bak tot de ui zacht en lichtbruin is.
  3. Kruiden en Tomaten Toevoegen:
    • Voeg de kerriepoeder toe en bak een minuutje mee om de smaken vrij te laten komen.
    • Voeg de fijngehakte tomaat toe en bak tot de tomaat zacht is en uit elkaar begint te vallen.
  4. Samenvoegen en Kokosmelk Toevoegen:
    • Voeg het gekookte linzenmengsel toe aan de pan met de gebakken kruiden en tomaten.
    • Roer goed en voeg de kokosmelk toe.
    • Laat het geheel nog 10 minuten sudderen, tot de smaken goed zijn gemengd en de curry de gewenste dikte heeft bereikt. Voeg indien nodig zout naar smaak toe.
  5. Serveren:
    • Garneer met verse koriander.
    • Serveer de dhal curry heet, samen met rijst of roti.

Geniet van uw heerlijke zelfgemaakte Sri Lankaanse dhal curry!