
Hoe ziet de Sri Lankaanse keuken eruit?
Tijdens uw rondreis door Sri Lanka kunt u genieten van heerlijke traditionele gerechten. De gerechten zijn rijk van smaak, gemaakt met de bekende oosterse kruiden. Ze maken graag gebruik van ingrediënten zoals rijst, curry, kokosnoot en chilipepers. Wilt u weten wat u geproefd moet hebben van de Sri Lankaanse keuken? Hieronder staan enkele van de lekkerste gerechten op een rij.
Dhal curry
We beginnen bij dhal curry, wat een geliefd gerecht is dat vaak op de dagelijkse eettafel te vinden is. Dit gerecht bestaat uit rode linzen die langzaam worden gekookt tot ze zacht en romig zijn. De linzen worden gekruid met een specerijen zoals mosterdzaad, komijn, kurkuma, koriander, en gedroogde rode chilipepers. Vaak wordt het gerecht aangevuld met knoflook, gember, en uien. Vergeet de kokosmelk niet, want die zorgt voor een romige textuur en een zoete toevoeging. Dhal curry wordt vaak geserveerd met rijst, roti, of string hoppers.
String hoppers
Daarnaast is string hoppers een populair gerecht in Sri Lanka, dat bestaat uit dunne, opgerolde noedels. Deze noedels worden gemaakt door een deeg van rijstmeel en water door een speciale pers te duwen. Hierdoor vormen er dunne rijstslierten, die vervolgens worden gestoomd tot ze gaar zijn. String hoppers hebben een milde smaak, waardoor ze een perfect basisgerecht zijn voor verschillende curry’s en bijgerechten. Ze worden vaak geserveerd met pittige kokos sambal, dhal curry of een vlees- of groentecurry. Dit gerecht wordt gegeten tijdens het ontbijt en/of het avondeten.

Kottu Roti
Kottu Roti is een iconisch streetfood-gerecht uit Sri Lanka. Het staat bekend om zijn hartige, comfortfood-achtige kwaliteit. Het bestaat uit gehakte godamba roti (een soort platte brood) die wordt gemengd met een verschillende ingrediënten zoals groenten, ei, en eventueel vlees zoals kip, rundvlees, of lam. Als kers op de taart worden er specerijen en sauzen toegevoegd, om het gerecht een smaakvolle toevoeging te geven en compleet te maken.
Kokos sambol
Het laatste gerecht op het lijstje is kokos sambol. Dat betekent niet dat dit het minst lekkere gerecht is! Het is een traditioneel Sri Lankaans bijgerecht dat bekend staat om zijn fris, pittig en smaakvol hapje. Het wordt gemaakt van vers geraspte kokosnoot, gemengd met rode uien, chilipepers en limoensap. Dit bijgerecht wordt vaak geserveerd naast rijst en curry’s, string hoppers of hoppers.
Enkele van typisch Sri Lankaanse gerechten zijn dhal curry, string hoppers, kottu roti en kokos sambol.
Een maaltijd in Sri Lanka kost ongeveer tussen de 7 en 12 euro per persoon.
Beluister de Spotify-playlist
Beluister de grootste hits en traditionele muziek in onze Spotify-playlist van Azië. Duik in de cultuur en kom alvast in de sfeer voor uw reis.
Onze reizen naar Sri Lanka


De expert voor reizen in Sri Lanka.


De expert voor reizen in Sri Lanka.