Weer in Sri Lanka

Heuvels in Kandy, Sri Lanka

Wat voor klimaat heeft Sri Lanka?

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met invloeden van de moessonwinden. Het klimaat wisselt af van warm en vochtig in de kustgebieden tot koel in de bergachtige regio’s. Sri Lanka kent twee moessonseizoenen: de zuidwestelijke moesson (Yala), die regen brengt van mei tot september, en de noordoostelijke moesson (Maha), die regen brengt van oktober tot januari. Hieronder worden het weer en klimaat van verschillende locaties beschreven.

Klimaattabel van Colombo, Sri Lanka

Weer in Colombo

De hoofdstad van Sri Lanka heeft een tropisch moessonklimaat, dat hoge temperaturen en luchtvochtigheid het hele jaar door kent. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30°C, dat gedurende de seizoenen stabiel blijft. Colombo heeft twee regenperiodes door de moessons, zoals de zuidwestelijke moesson. Dit duurt van mei tot september en zorgt voor veel neerslag. De noordoostelijke moesson duurt van oktober tot januari. Die brengt ook regen met zich mee, maar in mindere mate. De droogste periode is van februari tot april, wanneer het weer warm en relatief droog is. De hoge luchtvochtigheid zorgt vaak voor een benauwd gevoel, vooral tijdens de regenachtige periodes.

Klimaattabel van Trincomalee, Sri Lanka

Weer in Trincomalee

Aan de noordoostkust van Sri Lanka ligt Trincomalee, dat een tropisch moessonklimaat heeft. Het weer is er het hele jaar door warm en zonnig, met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen de 27°C en 34°C. De luchtvochtigheid blijft ook hoog gedurende het hele jaar. De stad ervaart de meeste neerslag tijdens de noordoostelijke moesson van oktober tot januari. De droge periode vindt vaak plaats van mei tot september, wanneer het weer warm en relatief droog is. Dit is ook de ideale periode voor strandactiviteiten en toerisme.

Klimaattabel van Nuwara Eliya, Sri Lanka

Weer in Nuwara Eliya

In de centrale hooglanden ligt Nuwara Eliya, dat bekend staat om haar koele en gematigd klimaat. Dit wijkt af van het tropische weer in de rest van Sri Lanka. De stad ligt op een hoogte van ongeveer 1.868 meter boven zeeniveau, waardoor de temperaturen koeler zijn. Overdag liggen de temperaturen meestal tussen de 20°C en 25°C, terwijl ze ‘s nachts kunnen dalen tot rond de 10°C of zelfs lager. Hier komt ook veel neerslag voor, vooral tijdens de zuidwestelijke moesson van mei tot september. Het is vaak bewolkt met regenachtig, hierdoor wordt Nuwara Eliya vaak “Little England” genoemd.

Veelgestelde vragen
Wat is de beste reistijd om naar Sri Lanka te reizen?

In principe is Sri Lanka het hele jaar door een goede reisbestemming. Voor de minste neerslag kunt u de zuidwestkust en het binnenland van december tot april bezoeken. Wilt u het oosten van Sri Lanka bezoeken? Dan kunt u het best gaan tussen april en september.

Wanneer is het regenseizoen in Sri Lanka?

Sri Lanka kent twee moessonseizoenen: de zuidwestelijke moesson (Yala), die regen brengt van mei tot september, en de noordoostelijke moesson (Maha), die regen brengt van oktober tot januari.

Onze reizen naar Sri Lanka

Sri Lanka nuwara eliya theeplantage
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in Sri Lanka.