Cultuur van Sri Lanka

Straatbeeld van Colombo in Sri Lanka

De Sri Lankaanse cultuur

De cultuur van Sri Lanka is gevormd door een mengelmoes van inheemse tradities en invloeden van buitenaf, uit de tijd van handelaren, kolonisten en reizigers uit Zuid-Azië, Europa en het Midden-Oosten. Er komen veel verschillende religies in Sri Lanka voor, met boeddhisme als de grootste religie. Ook hindoeïsme, islam en christendom hebben hier een plekje. Op deze pagina gaan we dieper in op de normen en waarden, tradities en godsdiensten.

Lokale mannen in Sri Lanka

Wat zijn de normen en waarden van Sri Lankanen?

Sri Lankanen staan bekend om hun warme gastvrijheid en vriendelijkheid. Bezoekers worden vaak met open armen ontvangen en het is gebruikelijk om gasten eten en drinken aan te bieden. Gastvrijheid is een belangrijk aspect van de cultuur en wordt ook van elkaar verwacht.

Respect voor ouderen is diepgeworteld in de Sri Lankaanse samenleving. Ouderen worden respectvol behandeld en hun mening wordt zeer gewaardeerd. Dit respect wordt ook gegeven aan autoriteitspersonen, zoals leraren, religieuze leiders en werkgevers.

Sri Lanka heeft een collectivistische cultuur, wat betekent dat het welzijn van de gemeenschap en het gezin vaak boven persoonlijke belangen wordt gesteld. Familiewaarden zijn sterk, en uitgebreide familiesystemen zijn de norm, waarbij meerdere generaties vaak samenleven.

Wat zijn de tradities in Sri Lanka?

Sri Lankaanse tradities omvatten vele aspecten die diep geworteld zijn in de cultuur en geschiedenis van het land. Enkele belangrijke tradities zijn hieronder benoemd.

Festivals en vieringen

Boeddhisme is de grootste religie in Sri Lanka. De bijbehorende rituelen en festivals spelen dan ook een belangrijke rol in het leven van boeddhistische mensen. Zo zijn er Poya-dagen, wat speciale dagen zijn die de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Boeddha herdenken. Ze worden vaak gevierd met bezoeken aan tempels, meditatie en liefdadigheidswerk. Daarnaast vindt ook de Esala Perahera plaats, een spectaculair religieus festival in Kandy. Het is een hoogtepunt in de boeddhistische kalender, waarbij olifanten, dansers en muzikanten door de straten trekken.

Dans en muziek

Traditionele dansen zoals Kandyan dans, Sabaragamuwa dans en Ves-dans zijn diep geworteld in de Sri Lankaanse cultuur. Deze dansen worden vaak uitgevoerd tijdens religieuze festivals, ceremonies en culturele evenementen. Muziek speelt ook een belangrijke rol, met traditionele instrumenten zoals de tabla, fluit, trommel en viool die worden gebruikt in verschillende muzikale uitvoeringen.

Boeddha in Sri Lanka

Godsdiensten

Sri Lanka is een land dat vele religies omarmt. Het boeddhisme is de grootste religie in Sri Lanka, maar hindoeïsme, islam en christendom hebben ook een thuis in dit land. Overal in Sri Lanka zijn tempels, boeddha’s en andere heilige plaatsen te vinden die belangrijk zijn voor verschillende geloven.

Religieuze festivals, zoals de Poya-dagen en het Esala Perahera festival, vormen hoogtepunten in het jaar en brengen mensen van verschillende geloofsovertuigingen samen om te vieren, te delen en de banden van gemeenschap te versterken.

Beluister de Spotify-playlist

Beluister de grootste hits en traditionele muziek in onze Spotify-playlist van Azië. Duik in de cultuur en kom alvast in de sfeer voor uw reis.

Onze reizen naar Sri Lanka

Sri Lanka nuwara eliya theeplantage
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in Sri Lanka.