Religie in Sri Lanka

Mihintale in Sri Lanka

Welke religies komen in Sri Lanka voor?

Tijdens uw rondreis door Sri Lanka zult u verschillende religies tegenkomen. De grootste religie is het boeddhisme, maar het land kent meerdere soorten religies. Op deze pagina vertellen we alles over de voorkomende religies is Sri Lanka.

Boeddhisme

Boeddhisme is de meest dominante religie in Sri Lanka, waarbij ongeveer 70% van de bevolking het Theravada-boeddhisme aanhangt. Het boeddhisme kwam in de 3e eeuw v.Chr. naar Sri Lanka, geïntroduceerd door Mahinda, de zoon van de Indiase keizer Ashoka. De invloed van het boeddhisme is zichtbaar in de talrijke tempels, stoepa’s en heilige plaatsen verspreid over het land, zoals de Tempel van de Tand in Kandy en de oude stad Anuradhapura.

Hindoeïsme

Hindoeïsme is de tweede grootste religie in Sri Lanka. Dit wordt voornamelijk beoefend door de Tamil-minderheid die ongeveer 12% van de bevolking uitmaakt. Het hindoeïsme komt vooral in de noordelijke en oostelijke provincies voor. Belangrijke hindoeïstische tempels worden nog steeds veel gebruikt door de Tamils, zoals de Nallur Kandaswamy-tempel in Jaffna.

Boeddha's in Colombo

Islam

Ongeveer 10% van de Sri Lankaanse bevolking behoort tot de islam. De meeste moslims in Sri Lanka zijn soennitische moslims. De islamitische gemeenschap is verspreid over het hele land, maar komt vooral voor in de oostelijke provincies en steden zoals Colombo en Kandy. Moskeeën zijn belangrijke plekken voor de moslims, zoals de Jami Ul-Alfar Moskee in Colombo, met haar kenmerkende rode en witte gestreepte uiterlijk.

Christendom

Tot slot hebben we nog het Christendom, goed voor ongeveer 7-8% van de bevolking. De meerderheid van de christenen in Sri Lanka zijn rooms-katholieken, een gevolg van de Portugese koloniale invloed in de 16e eeuw. Belangrijke christelijke plaatsen zijn de St. Lucia’s Kathedraal in Colombo en de historische St. Mary’s Kathedraal in Negombo.

Veelgestelde vragen
Welke religie komt het meest voor in Sri Lanka?

Boeddhisme is de meest dominante religie in Sri Lanka, waarbij ongeveer 70% van de bevolking het Theravada-boeddhisme aanhangt.

Is Sri Lanka islamitisch?

Ongeveer 10% van de Sri Lankaanse bevolking behoort tot de islam.

Onze reizen naar Sri Lanka

Sri Lanka nuwara eliya theeplantage
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in Sri Lanka.