Taal in Tanzania

Vliegende flamingo boven Lake Manyara, Tanzania

Wat voor taal spreken ze in Tanzania?

In Tanzania is de officiële taal Kiswahili, vaak gewoon “Swahili” genoemd. Swahili wordt door de meeste Tanzanianen gesproken als moedertaal of als tweede taal. Het wordt beschouwd als een taal van eenheid in het land vanwege zijn rol in het bevorderen van nationale eenheid en culturele identiteit.

Swahili wordt ook in het lager onderwijs aangeleerd aan de kinderen. Op het hoger onderwijs wordt er meer gebruik gemaakt van de Engelse taal, wat de tweede officiële taal is in Tanzania. Deze taal wordt vooral gebruikt voor internationale communicatie.

Naast Swahili en Engels worden er meer dan 120 andere talen en dialecten gesproken door de verschillende etnische groepen in Tanzania, wat de taalkundige diversiteit van het land benadrukt.

Traditionele Tanzanianen in Tanzania

Belangrijke woorden Swahili

Tanzanianen vinden het altijd leuk als toeristen een poging doen tot een woordje Swahili. Dit wordt dan ook met een brede glimlach beantwoord. Daarom staan hieronder de belangrijkste woorden die handig kunnen zijn voor uw reis naar Tanzania.

  • Hallo = Jambo
  • Ja = Ndiyo
  • Nee = Hapana
  • Dank u wel = Asante
  • Tot ziens = Kwa heri
  • Geen zorgen = Hakunamatata

Wilt u nog meer woorden Swahili leren? Probeer dan de cursus Swahili op Duolingo.

Is dit toch iets te moeilijk om te onthouden? Geen zorgen, de meeste Tanzanianen staan u ook graag te woord in het Engels, dus daarmee kunt u ook goed overweg in Tanzania.

Ontstaan van Swahili

De term “Swahili” zelf is afgeleid van het Arabische woord “sawahil”, wat “kust” betekent. Dit verwijst naar de mensen die langs de kusten woonden en handel dreven met de buitenwereld.

Door de eeuwen heen ontwikkelde Swahili zich tot een belangrijke lingua franca langs de kusten van Oost-Afrika, en werd het gebruikt als een gemeenschappelijke taal voor handel, communicatie en culturele uitwisseling tussen verschillende etnische groepen. Invloeden van Arabisch, Perzisch, Portugees en later Engels werden opgenomen in de taal, waardoor het een rijke en diverse vocabulaire kreeg.

Onze reizen naar Tanzania

Serengeti Giraffe Beesten Op Achtergrond
Astrid Kramer
Bel, mail of app met Astrid

De expert voor reizen in Tanzania.