Zelf bobotie maken
Wilt u uw eigen bobotie maken? Dat kan zeker! Deze traditionele en smaakvolle Zuid-Afrikaanse schotel, met zijn rijke gehaktmengsel en aromatische kruiden, zal uw smaakpapillen betoveren en je keuken vullen met een onweerstaanbare geur van exotische specerijen. Volg eenvoudige stappen en geniet thuis van een authentieke culinaire reis naar Zuid-Afrika.


Ingrediënten
Ingrediënten voor bobotie
- 500 gram gehakt (rundvlees, lams- of kippengehakt)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 sneetjes wit brood
- 1 kopje melk
- 2 eieren
- 2 eetlepels milde currypasta of kerriepoeder
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
- Handvol rozijnen
- Handvol gehakte amandelen (optioneel)
- 4 laurierblaadjes
Voor de topping:
- 2 eieren
- 1 kopje melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Week het brood in een kopje melk tot het zacht is.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg het gehakt toe aan de pan en bak tot het bruin is.
- Voeg de currypasta, abrikozenjam, azijn, suiker, kurkuma, komijn, koriander en kaneel toe aan het gehaktmengsel. Meng goed en laat een paar minuten sudderen.
- Knijp het overtollige melk uit het brood en voeg het brood toe aan het gehaktmengsel. Meng goed.
- Voeg de rozijnen en gehakte amandelen toe aan het mengsel en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over een ingevette ovenschaal en druk het stevig aan. Leg de laurierblaadjes bovenop het mengsel.
- Klop de eieren en melk voor de topping in een kom en giet dit over het gehaktmengsel.
- Bak de bobotie in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de eieren gestold zijn.
- Serveer de bobotie warm met rijst, chutney en een frisse salade.
Geniet van uw zelfgemaakte bobotie!