De leukste activiteiten op de Komodo-eilanden

Wat te doen op de Komodo-eilanden?

De Komodo-eilanden zijn gelegen in het oostelijke deel van Indonesië en vormen een archipel die deel uitmaakt van de Kleine Soenda-eilanden. Deze eilanden staan voornamelijk bekend om hun unieke biodiversiteit en prachtige landschappen. Het meest iconische kenmerk van de Komodo-eilanden is echter de Komodovaraan, ‘s werelds grootste hagedis. Naast de Komodovaraan bieden de eilanden ook een aantal activiteiten die u zeker niet mag missen tijdens uw rondreis door Indonesië!

Manta bij Komodo-eilanden, Indonesië

Verken de onderwaterwereld van Komodo

Volgens meerdere bronnen behoren de Komodo-eilanden tot een van de mooiste duik- en snorkellocaties ter wereld. Dit gebied maakt deel uit van de koraaldriehoek en is gevuld met prachtig koraal, waarvan 76% van de ontdekte koraalsoorten hier voorkomen. De biodiversiteit in de zee is zo groot dat je alleen al voor het snorkelen hier een week zou kunnen verblijven.

Een goede duikstek is Castle Rock, waar de onderwaterwereld erg divers is. Langs de rotsen van 50 meter diep kom je roggen, rifhaaien, octopussen, murenes en mooie koralen tegen. Als je liever wilt snorkelen, dan is Batu Bolong de beste plek. Dit is een van de populairste plekken om te snorkelen op Komodo. Batu Bolong staat bekend om de grote aantallen vissen die er zwemmen. Daarnaast kun je hier ook rifhaaien, napoleonvissen en makrelen spotten.

Rangko Cave op Komodo-eilanden, Indonesië

Ontdek de Rangko Cave

Rangko Cave is een prachtige grot in de buurt van Komodo. Deze wordt door de lokale bevolking ook wel Goa Rangko genoemd. De grot wordt slechts één keer per dag door zonlicht verlicht, waardoor het water helderblauw kleurt. Het wordt dus aangeraden om tijdens dit moment de grot te bezoeken. De beste tijden om naar de grot te gaan variëren per seizoen.

Komodovaraan op Komodo, Indonesië

Spot de Komodovaraan

De enige plek waar de Komodovaraan in het wild te spotten is, is in het Komodo National Park, met de eilanden Komodo, Rinca en Padar. De beste periode om deze dieren te zien is van april tot december. Rinca eiland hanteert een maximaal aantal toeristen van 1.000 per dag, om het eiland rustig te houden. Hierdoor wordt het makkelijker om de Komodovaraan te zien. Komodo is ook een goede locatie om ze te spotten. Dit eiland ligt iets verder van Labuan Bajo, waardoor minder toeristen ervoor kiezen en het eiland rustig blijft.

Padar Island, Komodo-eilanden in Indonesië

Ervaar de uitzichten op Padar Island

Padar Island heeft een onvergetelijke wandelroute die u niet mag missen tijdens uw bezoek aan de Komodo-eilanden. Met een uitdagende hike wordt u beloond met adembenemende uitzichten over de omliggende eilanden. U zult hier geen dinosaurussen vinden, maar Jurassic Park had er zo opgenomen kunnen worden. Door de witte stranden en ruige rotsen en bergen heeft het eiland namelijk een magische sfeer.

De hike is een kleine vier kilometer lang, waar u ongeveer één tot twee uur mee bezig zult zijn. De route kan uitdagend zijn, dus een goede conditie komt hier goed van pas. Goede schoenen zijn ook erg belangrijk, aangezien u tijdens de hike 170 meter omhoog klimt. Op de top wordt u beloond met een onbeschrijfelijk uitzicht.

Vleerhonden boven Kalong island, Komdo, Indonesië

Ervaar miljoenen vleermuizen in de lucht

Een populaire activiteit rondom de Komodo-eilanden is een bezoek aan Kalong Island. ‘Kalong’ betekent vleermuis, dus de naam verraadt door wie het eiland bewoond wordt. Rond zonsondergang varen meerdere bootjes naar het eiland, maar niet om het eiland zelf te betreden. De bootjes laten vlak bij het eiland hun anker vallen om een bijzondere ervaring te bekijken. Rond zonsondergang en zonsopkomst komen er namelijk ongeveer een miljoen vleermuizen uit de grotten, op zoek naar voedsel.

Pink beach op Komodo, Indonesië

Bezoek het roze strand

Op het eiland Komodo vindt u een van de zeven roze stranden van de wereld. Deze stranden zijn roze vanwege stukjes koraal die op het strand loskomen en zich mengen met het witte zand, wat een roze illusie creëert. Dit is een bijzonder fenomeen dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Daarnaast grenst er ook een azuurblauwe zee aan, wat het plaatje perfect maakt! Het wordt lastig om een nog mooiere locatie te vinden om tot ontspanning te komen.

Onze reizen naar de Komodo-eilanden

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.