Veiligheid Costa Rica

costa-rica-jungle-mooi-licht-geel-zon

Is Costa Rica veilig?

Costa Rica, een land gelegen in Midden-Amerika, staat bekend om zijn prachtige natuur, adembenemende stranden en actieve vulkanen. Maar voordat u op reis gaat naar deze bestemming is het belangrijk om te weten, hoe veilig het land is. Dit geldt niet alleen voor een reis naar Costa Rica, maar ook voor alle andere bestemmingen op de wereld. Hieronder zal u meer informatie vinden over de veiligheid van het land.

Reisgids Costa Rica

Actueel reisadvies voor Costa Rica

De kleurcode van huidige reisadvies voor Costa Rica is op dit moment geel. Dit betekent dat u veilig naar het land kan reizen. Alleen moet u opletten als u naar het land afreist, vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s. Kijk hier voor het huidige reisadvies voor Costa Rica.

Update: 01-05-2024

De veiligheid voor toeristen

Over het algemeen is Costa Rica een veilig land om naartoe te reizen. Er zijn wel een paar aspecten waar u rekening mee moet houden. Zo wordt het niet aangeraden om spullen achter te laten in uw auto en de zijstraatjes van San Jose te verkennen als het donker is.

Families

Ook is het een veilige bestemming voor families, dit komt door het feit dat het een redelijk laag criminaliteitsniveau heeft vergeleken met omliggende landen, ook heeft het land een stabiele democratie. Wat leidt tot minder onrust in het land vergeleken met buurlanden.

Vrouwen

Als vrouw naar Costa Rica reizen is ook goed te doen. Het is een veilig land om als vrouw alleen naartoe te reizen. Alleen moet u wel rekening houden met een aantal algemene punten. Zo wordt het sterk afgeraden om s ’avonds alleen over straat te lopen of uw belangrijke spullen op uw lichaam te dragen.

LGBTQ+

Vergeleken met alle andere landen in Midden-Amerika is Costa Rica een veilige bestemming om naar toe te reizen, als je deel uitmaakt van de LGBTQ+ community. Costa Rica was namelijk het eerste land, dat het homohuwelijk heeft gelegaliseerd, in Centraal-Amerika. Grotendeels van de bevolking, heeft de LGBTIQ+ community geaccepteerd. Costa Rica is wel een katholiek land. Hierdoor zullen sommige inwoners niet zo verwelkomend zijn.

Criminaliteit

In Costa Rica komt criminaliteit voor, vooral in de vorm van drugshandel. Als u uit de buurt blijft van de drughandel, zou u hier niet veel last van moeten hebben. Daarnaast komen zakkenrollers voor in de stedelijke en toeristische gebieden. Daarom is het belangrijk om op uw waardevolle spullen te letten en zo min mogelijk mee te nemen.

Costa Rica Vulkaan Arenal Bovenkant

De veiligheid van de ongerepte natuur

Naast het feit dat van juni tot november het regenseizoen is, is het ook de periode waar de orkanen en overstromingen kunnen voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat wegen geblokkeerd worden. Orkanen komen in praktijk niet veel voor in Costa Rica, omdat er niet de juiste omstandigheden voor zijn. Wel komen er veel tropische stromen voor, die voor overlast kunnen zorgen.

Daarnaast kunnen er (vooral ongevaarlijke) vulkaanuitbarstingen voorkomen in Costa Rica. Het land bevindt zich namelijk op de ‘ring of fire’. Costa Rica biedt hierdoor een thuis aan tientallen vulkanen, waarvan er zes actief zijn. Bij hoge activiteit worden de gebieden rondom de nationale parken tijdig afgesloten.

Onze reizen naar Costa Rica

Toucan Costa Rica Op Een Tak
Kas Leermakers
Bel, mail of app met Kas

De expert voor reizen in Costa Rica.