Religie in IJsland

Wilt u goed voorbereid naar IJsland gaan? Ontdek hier meer over de religie in IJsland die u moet weten voordat u op reis gaat.

Hallgrímskirkja in Reykjavik, IJsland

Welke religies komen in IJsland voor?

Tijdens uw rondreis door IJsland zult u merken dat het christendom de grootste religie in het land is. Het speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van IJsland. Dit is goed te zien bij de Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland (Þjóðkirkjan). Deze kerk is de officiële staatskerk en ongeveer 65% van de bevolking is er lid van.

De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is sinds de Reformatie in de 16e eeuw de dominante religieuze instelling. De kerk heeft een belangrijke maatschappelijke rol en veel van haar rituelen, zoals doop, huwelijk en begrafenis, zijn diep verankerd in de IJslandse cultuur. Ondanks de officiële status van de kerk, is de invloed ervan op het dagelijks leven aan het afnemen, met een toenemende secularisatie van de IJslandse samenleving.

Hallgrímskirkja met standbeeld in IJsland

Overige religies

In IJsland was het christendom erg dominant, maar andere religies worden ook steeds groter. De toename is een gevolg van immigratie en globalisering. Er zijn kleine gemeenschappen van moslims, boeddhisten, hindoes en joden te vinden op het eiland. Het Asatru heeft ook een aantal aanhangers, een moderne heropleving van de pre-christelijke Noordse religie. De Ásatrúarfélagið, de belangrijkste organisatie voor het Asatru-geloof, werd opgericht in 1972 en heeft sindsdien erkenning en groeiende belangstelling gekregen.

Veelgestelde vragen
Wat is het geloof van IJsland?

De meeste IJslanders zijn Luthers, met ongeveer 65% van de bevolking.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.