Munteenheid in IJsland

Luchtfoto van Reykjavik in IJsland

Waarmee betalen ze in IJsland?

De IJslandse kroon (ISK) is de officiële munteenheid van IJsland. Deze munt kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw, toen het land nog deel uitmaakte van het Koninkrijk Denemarken. In 1874 werd de kroon voor het eerst ingevoerd. Na de onafhankelijkheid van IJsland in 1944, werd de kroon de nationale munt.

De IJslandse kroon is onderverdeeld in 100 aurar, hoewel aurar-munten tegenwoordig niet meer in omloop zijn. De meest gebruikte munten zijn de 1, 5, 10, 50 en 100 kronur. Bankbiljetten worden uitgegeven in briefjes van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 kronur. Elk bankbiljet is kleurrijk en toont prominente figuren en iconische landschappen uit de IJslandse geschiedenis en cultuur.

Op dit moment krijgt u ongeveer 150 IJslandse kronen voor één euro. De wisselkoersen kunnen wel snel veranderen. Daarom is het raadzaam om de actuele wisselkoers van de IJslandse kroon regelmatig te controleren als u geld wilt wisselen.

Skólavörðustígur in Reykjavik, IJsland

Betaalmogelijkheden in IJsland

Tijdens uw rondreis door IJsland kunt u op verschillende manieren betalen. Contant geld wordt steeds minder vaak gebruikt, maar is nog steeds een optie, vooral in afgelegen gebieden en bij kleinere ondernemingen. De IJslandse kroon (ISK) is de enige officiële valuta, en wisselkantoren en banken bieden diensten aan om buitenlandse valuta om te wisselen.

In stedelijke gebieden en toeristische bestemmingen worden creditcards zoals Visa en MasterCard veel geaccepteerd, vooral in hotels, restaurants, winkels en grotere supermarkten. Geldautomaten zijn beschikbaar in de meeste steden en toeristische gebieden, waar met internationale bankkaarten geld kan worden opgenomen. Het is echter verstandig om altijd wat contant geld bij de hand te hebben voor noodgevallen of voor transacties op plaatsen waar geen elektronische betalingen worden geaccepteerd.

Veelgestelde vragen
Wat is de munteenheid van IJsland?

De IJslandse kroon (ISK) is de officiële munteenheid van IJsland.

Kan ik met de euro betalen in IJsland?

Over het algemeen kunt u alleen met IJslandse kronen betalen in IJsland. Er zijn maar een paar gevallen waar u wel met de euro kan betalen. Dus u kunt het beste ervan uitgaan dat u met IJslandse kronen moet betalen.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.