Fooien in IJsland

Wilt u goed voorbereid naar IJsland gaan? Bekijk hier de beste tips en ontdek hoe de fooiencultuur van IJsland in elkaar zit.

Cafe in IJsland

Hoe gebruikelijk is fooi in IJsland?

Tijdens een rondreis door IJsland is het geven van een fooi niet gebruikelijk en wordt het niet van u verwacht. De servicekosten zijn namelijk al vaak inbegrepen in de prijzen. Daarnaast verdienen de werknemers in de dienstverlenende sector een eerlijk en prima loon.

In restaurants is de service inbegrepen in de rekening en in hotels is het niet gebruikelijk om fooien te geven aan het personeel. Bij taxi’s ronden de taxichauffeurs vaak de ritprijs eenvoudig af naar boven. Wanneer u deelneemt aan een tour is het geven van fooi ook niet de standaard.

Kortom, hoewel het niet de norm is om fooien te geven in IJsland, kunt u dit wel doen als u dat wilt. Het zal vaak worden gezien als een vriendelijk gebaar, maar het wordt zeker niet van u verwacht.

restaurant in Blue Lagoon, IJsland

Wat voor service kunt u verwachten?

Tijdens uw reis door IJsland kunt u over het algemeen goede service verwachten. De IJslandse cultuur hecht veel waarde aan gastvrijheid en professionaliteit, wat u kan terugzien in de dienstensector.

Wanneer u aankomt in een restaurant, is de service meestal efficiënt en vriendelijk, met personeel dat vaak goed Engels spreekt. De gerechten worden doorgaans snel en netjes geserveerd en er is veel aandacht voor de kwaliteit van het eten.

In hotels krijgt u schone en goed onderhouden kamers, vriendelijk personeel en behulpzame service aan de receptie. Veel hotels bieden handige extra’s zoals toeristische informatie en hulp bij het boeken van excursies.

Taxi’s hebben meestal beleefde en betrouwbare chauffeurs. De voertuigen zijn schoon en goed onderhouden, en de chauffeurs kennen de wegen en bezienswaardigheden goed.

Als u deelneemt aan georganiseerde tours, merkt u dat de gidsen over het algemeen zeer deskundig en gepassioneerd zijn. Ze delen graag hun kennis over de natuur, cultuur en geschiedenis van IJsland en doen hun best om u een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Veelgestelde vragen
Hoeveel fooi moet ik geven in IJsland?

In IJsland is het geven van een fooi niet gebruikelijk en wordt het niet van u verwacht.

Waarom hoef ik geen fooi te geven in IJsland?

De servicekosten zijn namelijk al vaak inbegrepen in de prijzen. Daarnaast verdienen de werknemers in de dienstverlenende sector een eerlijk en prima loon.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.