Cultuur van IJsland

Wilt u goed voorbereid naar IJsland gaan? Lees hier meer informatie en kom meer te weten over de IJslandse cultuur.

Traditioneel huis in IJsland

De IJslandse cultuur

De IJslandse cultuur heeft sterke banden met de natuur en geschiedenis. Traditionele waarden zoals respect voor het milieu, gelijkheid en een sterk gevoel van gemeenschap zijn belangrijk. Literatuur speelt een grote rol met oude verhalen en moderne schrijvers. Muziek, vooral folk en moderne popmuziek, is ook populair. Kunst, design en het behoud van de IJslandse taal zijn belangrijk voor de IJslandse cultuur.

IJslanders in Reykjavik

Wat zijn de normen en waarden van IJslanders?

IJslanders zijn vaak warm en terughoudend. Ze staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid tegenover bezoekers, maar kunnen ook gereserveerd zijn in hun persoonlijke interacties.

Daarnaast hechten ze veel waarde aan beleefdheid en respect, zowel binnen hun gemeenschap als tegen buitenlanders. Ze zijn trots op hun land en identiteit en laten dat dan ook graag zien.

Daarnaast zijn IJslanders over het algemeen milieubewust en hebben ze een actieve levensstijl. Ze doen graag buitenactiviteiten zoals wandelen, skiën en andere buitenactiviteiten die de prachtige natuur van hun land benutten.

Wat zijn de tradities in IJsland?

IJslandse tradities omvatten vele aspecten die diep geworteld zijn in de cultuur en geschiedenis van het land. Enkele belangrijke tradities zijn hieronder benoemd.

Achternamen op basis van geslacht

IJslanders hebben geen achternaam maar een laatste naam. De laatste naam bestaat vaak uit de voornaam van de vader (tegenwoordig ook van moeders) en de toevoeging van -son (zoon) of -dóttir (dochter).

Trollen

Het Huldafólk in IJsland gelooft dat er onzichtbare wezens op IJsland zijn, zoals trollen. Zij geloven dat deze wezens in grotten en meren wonen. Tijdens uw rondreis door IJsland zult u meerdere merkwaardige rotsformaties tegenkomen. Deze worden gezien als versteende trollen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de rotsformaties bij de zwarte stranden van Vik y Myrdal.

Hallgrímskirkja in Reykjavik, IJsland

Godsdiensten

In IJsland is de meerderheid van de bevolking lid van de Lutherse Kerk, wat de grootste religieuze groep is. Deze kerk speelt een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van het land. Naast het lutheranisme zijn er ook kleine aantallen mensen die andere christelijke geloven volgen, zoals katholieken en protestanten. Daarnaast groeit het aantal mensen dat zich niet aan een specifieke religie bindt.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.