Taal in IJsland

Wat voor taal spreken ze in IJsland?

In IJsland wordt de officiële taal IJslands gesproken, ook wel bekend als “íslenska” in het IJslands zelf. Het IJslands behoort tot de Noord-Germaanse tak van de Germaanse talen, en het wordt hoofdzakelijk gesproken door de ongeveer 350.000 inwoners van IJsland.

Het IJslands staat bekend om zijn historische conservatisme; het heeft veel kenmerken en woordenschat behouden die dateren uit de tijd van de Vikingen. Hierdoor is oude poëzie en literatuur nog steeds begrijpelijk voor moderne sprekers.

Hoewel het IJslands de officiële taal is, spreken veel IJslanders ook vloeiend Engels, en Engels wordt vaak gebruikt in zakelijke en toeristische contexten, vooral in de hoofdstad Reykjavik en andere toeristische gebieden. Echter, de meeste IJslanders zijn trots op hun taal en moedigen het gebruik van het IJslands aan als een middel om hun unieke culturele identiteit te behouden.

Geiser in IJsland

Belangrijke IJslandse woorden

IJslanders vinden het altijd leuk als toeristen een poging doen tot een woordje IJslands. Dit wordt dan ook met een brede glimlach beantwoord. Daarom staan hieronder de belangrijkste woorden die handig kunnen zijn voor uw rondreis door IJsland.

  • Hallo = Halló
  • Ja/Nee = Og/Nei 
  • Alstublieft = Vinsamlegast 
  • Dank u wel = Þakka þér fyrir (Þ/þ spreekt u uit als ‘th’)
  • Tot ziens = Bless

Is dit toch iets te moeilijk om te onthouden? Geen zorgen, de meeste IJslanders staan u ook graag te woord in het Engels, dus daarmee kunt u ook goed overweg in IJsland.

Veelgestelde vragen
Wat voor taal praten ze in IJsland?

In IJsland wordt de officiële taal IJslands gesproken.

Hoe zeg ik 'hallo' in het IJslands?

Hallo betekent in het IJslands ‘Halló‘.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.