Eten in IJsland

Wilt u goed voorbereid naar IJsland gaan? Bekijk hier de beste tips over het eten in IJsland, die u moet weten voordat u op reis gaat.

IJsmeer in IJsland

Hoe ziet de IJslandse keuken eruit?

De IJslandse keuken draait vooral om verse en lokale ingrediënten die goed bij het land passen. Vis is heel belangrijk, zoals zalm, kabeljauw en haring. Deze worden vaak vers gegeten of gerookt. Ook schapenvlees is erg populair dat vaak bij speciale gelegenheden geserveerd wordt. Hieronder zetten we de meeste traditionele gerechten op een rij voor uw rondreis door IJsland.

Hangikjöt

Hangikjöt is een traditioneel IJslands gerecht van gerookt lamsvlees. Het vlees wordt eerst gezouten en daarna gerookt boven berkenhout, wat het zijn karakteristieke smaak geeft. Hangikjöt wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden, zoals kerst, en kan zowel warm als koud gegeten worden. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen, groenten en een romige saus.

Kjötsúpa

Een ander lekker gerecht is Kjötsúpa, een populaire vleessoep. Het gerecht wordt bereid met verschillende soorten vlees, zoals lamsvlees of rundvlees. Dit wordt samengevoegd met aardappelen, wortelen, uien en soms ook andere groenten. De soep wordt vaak gekruid met kruiden zoals tijm en laurier, ideaal om warm te blijven tijdens de koude IJslandse winters.

Tafel aan de Blue Lagoon

Svið

Svið is een traditioneel IJslands gerecht dat bestaat uit schapenkop, vaak geroosterd of gekookt. Het wordt geserveerd met aardappelen, groenten en saus. Hoewel het voor sommigen een delicatesse is, kan het voor anderen wat ongewoon lijken vanwege zijn specifieke smaak en textuur.

Hardfiskur

We gaan over naar de vis, wat een belangrijk onderdeel is van de IJslandse keuken. Een van de bekendste visgerechten is Hardfiskur. Het is een gedroogde vis, meestal kabeljauw of schelvis. Het wordt vaak gegeten als snack of als onderdeel van een maaltijd, en heeft een zeer zoute en intense smaak.

Veelgestelde vragen
Wat is een typisch IJslands gerecht?

Een van de meest typische IJslandse gerechten zijn hangikjöt, kjötsúpa, hardfiskur en svið.

Is uiteten in IJsland duur?

Een hoofdgerecht in IJsland kost ongeveer tussen de 20 en 40 euro.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.