Bezienswaardigheden in IJsland

Wilt u niets missen in IJsland? Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van IJsland die u gezien moet hebben.

Waterval in IJsland

Wat moet u gezien hebben in IJsland?

IJsland is een land vol adembenemende bezienswaardigheden. Bent u benieuwd wat er allemaal te zien valt? Lees verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden voor uw rondreis door IJsland.

Thingvellir in IJsland

Golden Circle

Een van de bekendste reistroutes is de Golden Circle, die langs drie bezienswaardigheden van IJsland voert. De bijbehorende stops zijn Thingvellir National Park, Geysir en Gullfoss. Ze worden hieronder kort toegelicht.

Thingvellir National Park

Dit nationale park heeft zowel een historische als geologische betekenis. Hier bevindt zich de scheidingslijn van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Deze platen bewegen al miljoenen jaren uit elkaar, met zo’n 2,5 centimeter per jaar. Hierdoor is het gebied vol met indrukwekkende rotsformaties en kloven. Daarnaast werd hier in het jaar 930 het oudste parlement ter wereld opgericht, het Althing, wat het gebied nog een historisch tintje geeft.

Strokkur in IJsland

Geysir en Strokkur

De volgende stop van de Golden Circle zijn de geisers in het Haukadalur-gebied, waar de Geysir en Strokkur zich bevinden. In dit gebied bevinden zich heetwaterbronnen die af en toe heet water en stoom de lucht in spuiten. Wilt u dit graag zien in IJsland? Dan moet u bij de Strokkur gaan staan, aangezien die het actiefst is. Om de vier tot acht minuten barst de Strokkur uit, met een hoogte van 20 meter. De kans dat u een uitbarsting van de Geysir ziet, is klein, aangezien die niet meer zo actief is.

Gullfoss in IJsland

Gullfoss

De laatste stop van de Golden Circle is Gullfoss (de gouden waterval), waar u een gigantische waterval kunt vinden. In dit gebied kunt u vanuit meerdere uitkijkpunten genieten van het waterspektakel. Gullfoss is een waterval die in twee stappen naar beneden valt. Eerst maakt het water een val van 11 meter, gevolgd door een afdaling van 21 meter. Dit zijn al indrukwekkende getallen, maar de breedte van de waterval maakt het nog extra spectaculair.

Seljalandfoss in IJsland

Watervallen

In uw rondreis door IJsland zult u ook veel watervallen tegenkomen. Deze zijn stuk voor stuk bijzonder om te zien. Daarom zetten we, naast de Gullfoss, de mooiste watervallen even voor u op een rijtje.

Seljalandsfoss

Dit is een van de bekendste watervallen van IJsland. In het zuiden van het land is de waterval al vanaf de ringweg te zien. Het water valt vanaf 65 meter naar beneden, waar u de mogelijkheid hebt om erachterlangs te lopen. Tien minuten ten westen van de waterval is er nog een verborgen waterval, de Gljúfrabúi. Wanneer u de kloof inloopt, komt u terecht in een kamer waar het water naar beneden stort. Waterdichte schoenen zijn hier wel een must, aangezien u een stukje door stromend water loopt.

Skogafoss in IJsland

Skogafoss

De volgende op het lijstje is de Skogafoss, die ook een bezoekje waard is. Ook deze waterval tikt de 60 meter aan, maar is nog een stukje breder (25 meter), wat een mooi plaatje oplevert. Via een wankelende trap kunt u de top van de waterval bereiken. Hier heeft u de optie om langs de Skoga-rivier te wandelen, waar u nog meer watervallen zult tegenkomen.

Svartifoss in IJsland

Svartifoss

Dit is ook een van de mooiste watervallen. Niet vanwege de hoogte van de waterval (20 meter), maar vanwege de omgeving. Svartifoss (zwarte waterval) is namelijk omringd door zwarte basaltzuilen, wat zorgt voor een mysterieuze sfeer. Doordat de lava erg langzaam heeft kunnen afkoelen, heeft het gesmolten gesteente kunnen kristalliseren. De waterval is te bereiken met een wandeling van ongeveer drie kwartier.

Godafoss in IJsland

Godafoss

In het noorden van IJsland zijn ook indrukwekkende watervallen te vinden, zoals de Goðafoss. Dit is een van de grotere watervallen, waar het water over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden stort. De waterval ligt vlak langs de ringweg van IJsland, dus je hoeft geen lange wandeling te maken.

Jokulsarlon in IJsland

Jökulsárlón

Naast de watervallen is er nog veel meer te zien in IJsland, zoals Jökulsárlón. Het is een groot meer waar afgebroken ijsschotsen van de gletsjer drijven richting de zee. Hier kunnen metershoge ijsschotsen voorbij drijven. Let ook goed op bewegingen in het water, want u heeft kans om hier zeehonden te spotten.

Wanneer u met de stroom meeloopt, komt u op Diamond Beach terecht. Het is een zwart strand dat vol ligt met aangespoelde ijsschotsen. Kunt u niet genoeg krijgen van ijs? Dan heeft u aan de andere kant van het meer de optie om ijsgrotten te bezoeken.

Zwarte stranden van IJsland

Zwarte stranden van Vik

Een van de kenmerken van IJsland zijn de zwarte stranden. De mooiste vindt u in Vik í Mýrdal. Deze zwarte stranden liggen langs hoge rotsformaties met basaltzuilen. Daarnaast biedt het uitzicht op Reynisfjall, de naam voor de rotspartijen in de zee. Voor IJslanders symboliseren deze formaties de versteende trollen die IJsland bewaken. Wanneer u de zwarte stranden bezoekt, moet u erg op uw hoede zijn voor de zee, die erg ruig en onvoorspelbaar kan zijn.

Blue Lagoon in IJsland

Blue Lagoon

Het klinkt tegenstrijdig, maar u kunt ook warmte opzoeken in IJsland. In het wereldberoemde Blue Lagoon kunt u heerlijk ontspannen in een warmwaterbron. Het water is verwarmd tot bijna 40 graden en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren, die het water zijn karakteristieke blauwe kleur geven. Eenmaal in het water kunt u genieten van een bar en huidverzorgingsproducten.

Veelgestelde vragen
Wat moet ik gezien hebben in IJsland?

De mooiste bezienswaardigheden die u gezien moet hebben in IJsland zijn:

  • Thingvellir National Park
  • Geysir en Strokkur
  • Gullfoss
  • Seljalandsfoss
  • Skogafoss
  • Svartifoss
  • Godafoss
  • Jökulsárlón
  • Zwarte stranden van Vik y Myrdal
  • Blue Lagoon
Hoeveel dagen heb ik nodig voor IJsland?

Voor het zuidelijke deel van IJsland heeft u vijf tot zeven dagen nodig. Wilt u het hele eiland rond? Dan heeft u 10 tot 14 dagen nodig.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.