Feestdagen in IJsland

Wilt u goed voorbereid naar IJsland gaan? Bekijk hier de overzicht van de belangrijkste feestdagen in IJsland.

Skyline Reykjavik, IJsland

Wanneer zijn de IJslandse feestdagen?

Het kan zijn dat tijdens uw rondreis door IJsland er verschillende feestdagen plaatsvinden. Deze feestdagen vormen een belangrijk onderdeel van de IJslandse cultuur en bieden bezoekers een kans om de tradities van het land te ervaren. Hieronder staan de belangrijkste feestdagen opgesomd.

apr  |  Dag van de Zomer

Op de eerste donderdag na 18 april wordt de Dag van de Zomer gevierd, die de komst van de zomer aanduidt. Deze dag gaat gepaard met festiviteiten, parades en andere buitenactiviteiten, waarbij de IJslanders de lange zomerdagen verwelkomen.

1 mei  |  Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid vindt plaats op 1 mei, wat gevierd wordt met parades en verschillende evenementen. Vakbonden en arbeidersorganisaties gebruiken deze dag om aandacht te vragen voor werknemersrechten en sociale rechtvaardigheid.

juni  |  Vissersmandag

De Vissersmaandag in IJsland is een nationale feestdag die de vissers en hun bijdrage aan de IJslandse samenleving eert. Op deze dag vinden er in vissersdorpen langs de kust verschillende festiviteiten plaats, zoals parades, wedstrijden en culturele evenementen.

Hallgrímskirkja met standbeeld in IJsland

17 jun  |  Onafhankelijkheidsdag

Op 17 juni viert IJsland de Onafhankelijkheidsdag. In 1944 werd het land op deze dag onafhankelijk van Denemarken.

aug  |  Dag van de Handel

Een feestdag om de IJslandse handelaren te eren. Dit wordt op de eerste maandag van augustus gevierd.

16 nov  |  Dag van de IJslandse taal

De Dag van de IJslandse Taal eert de traditie en het behoud van de IJslandse taal. 16 november is de geboortedag van de IJslandse dichter Jónas Hallgrímsson, wiens werk een belangrijke rol speelt in de IJslandse literatuur.

25 & 26 dec  |  Kerstmis

Kerst in IJsland wordt uitbundig gevierd met familiebijeenkomsten, traditionele maaltijden zoals gerookte vis en lam, en het bewonderen van uitbundig versierde huizen. De viering omvat ook culturele tradities zoals de Jólabókaflóð, waarbij boeken als geschenken worden uitgewisseld op kerstavond.

Onze reizen naar IJsland

ijsland-header-waterval-sneeuw
Sharon Decker
Bel, mail of app met Sharon

De expert voor reizen in IJsland.