Weer in India

Wat voor klimaat heeft India?

India heeft een gevarieerd klimaat dat wordt beïnvloed door diverse geografische kenmerken, zoals bergen, vlaktes, woestijnen en kustlijnen. Aangezien er veel variatie is, wordt het land opgedeeld in noord, zuid, west en oost.

Noord-India

Het noorden van India ervaart over het algemeen een subtropisch klimaat, gekenmerkt door hete zomers en koele winters. Temperaturen kunnen in de zomermaanden vaak boven de 40°C uitkomen, terwijl de winters mild tot koud kunnen zijn, afhankelijk van de regio.

Zuid-India

In het zuiden en het grootste deel van het land heerst een tropisch klimaat met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Deze regio’s hebben hete en vochtige zomers, gevolgd door regenachtige moessonseizoenen en milde winters.

West-India

De westelijke kust van India, langs de Arabische Zee, staat bekend om zijn moessonklimaat, met zware regenval tijdens de zomermaanden als de zuidwestelijke moesson over het land trekt. Staten zoals Kerala, Karnataka, Goa en delen van Maharashtra ervaren dit moessonklimaat.

Oost-India

In het oosten van India, met name in de staten Odisha, West-Bengalen, Bihar en Jharkhand, heerst een gematigd klimaat met warme zomers, koele winters en aanzienlijke regenval tijdens het moessonseizoen.

Klimaattabel van Delhi, India

Weer in Delhi

Het weer in Delhi varieert sterk afhankelijk van het seizoen. Tijdens de zomermaanden, van april tot juni, kunnen de temperaturen extreem hoog zijn, met gemiddelden die regelmatig boven de 40°C uitkomen en soms zelfs 45°C bereiken. Dit gaat vaak gepaard met droge en stoffige winden, waardoor de hitte sterker aanvoelt. De moesson arriveert meestal in juli en augustus, wat verlichting brengt door regenval en lagere temperaturen. De wintermaanden, van november tot februari, zijn over het algemeen mild en aangenaam.

Klimaattabel van Mumbai, India

Weer in Mumbai

Het weer in Mumbai wordt gekenmerkt door een tropisch klimaat met hete en vochtige zomers, milde winters en een aanzienlijke regenval tijdens het moessonseizoen. In de zomermaanden, van maart tot juni, liggen de temperaturen vaak tussen de 25°C en 35°C, met hoge luchtvochtigheid. De wintermaanden, van november tot februari, zijn over het algemeen aangenaam met temperaturen variërend tussen de 20°C en 30°C. Tijdens het moessonseizoen, van juni tot september, valt er overvloedige regen, wat kan leiden tot overstromingen en wateroverlast in de stad.

Weer in Kovalam

In Kovalam, gelegen aan de zuidwestelijke kust van India in de staat Kerala, domineert een tropisch klimaat, gekenmerkt door hete en vochtige zomers, gevolgd door regenachtige moessonseizoenen en milde winters. Tijdens de zomermaanden, die van maart tot mei lopen, kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30°C, terwijl de regenachtige moessonperiode van juni tot september overvloedige neerslag met zich meebrengt. De wintermaanden, van december tot februari, zijn over het algemeen mild, met temperaturen die variëren tussen de 22°C en 32°C.

Onze reizen naar India

India delhi grafmonument gebouw mens bellend
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in India.