Zelf sushi maken

Wilt u uw eigen sushi maken? Dat kan zeker! Dit iconische Japanse gerecht biedt een verrassend eenvoudig culinair avontuur met verse ingrediënten zoals sappige vis, romige avocado en knapperige groenten. Rol, snijd en geniet van je eigen heerlijke sushi!

Ingrediënten
Ingrediënten voor sushi rijst
  • 2 kopjes sushi rijst
  • 2 1/2 kopjes water
  • 1/4 kopje rijstazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
Ingrediënten voor sushirol (makisu roll):
  • Nori vellen (gedroogd zeewier)
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Verse vis (zoals zalm of tonijn), in dunne plakjes gesneden
  • Avocado, in dunne plakjes gesneden
  • Komkommer, in dunne reepjes gesneden
  • Sushi-azijn
  • Sojasaus
  • Wasabi
  • Gember (optioneel)

Instructies

  1. Spoel de sushi rijst grondig onder koud water in een zeef tot het water helder is. Laat de rijst uitlekken.
  2. Doe de rijst en het water in een rijstkoker en kook volgens de aanwijzingen van de rijstkoker. Als u geen rijstkoker hebt, kunt u de rijst en het water in een pan doen en op een middelhoog vuur aan de kook brengen. Zodra het water kookt, zet u het vuur laag, dekt u de pan af en laat u de rijst 15-20 minuten sudderen tot al het water is opgenomen en de rijst gaar is.
  3. Terwijl de rijst kookt, mengt u in een kleine pan de rijstazijn, suiker en zout. Verwarm dit mengsel op laag vuur tot de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  4. Als de rijst gaar is, schept u deze voorzichtig over in een grote kom. Giet het azijnmengsel over de rijst en gebruik een spatel of rijstlepel om voorzichtig te mengen, terwijl u de rijst afkoelt tot kamertemperatuur.
  5. Leg een vel nori op een sushi-matje (makisu) met de glanzende kant naar beneden. Verspreid een dunne laag sushi-rijst over het nori-vel, laat een rand van ongeveer één centimeter aan de bovenkant vrij.
  6. Leg plakjes vis, avocado en komkommer in het midden van de rijst. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.
  7. Rol de sushi strak op met behulp van het sushi-matje. Bevochtig de vrije rand van het nori-vel met een beetje water om de rol te sluiten.
  8. Snijd de sushirol voorzichtig in plakjes met een scherp mes dat u regelmatig bevochtigt om plakken te voorkomen.
  9. Serveer de sushi met sojasaus, wasabi en ingemaakte gember.