Ontdek de wereld van geisha's in Japan

Geisha's in Japan

De cultuur van geisha’s in Japan

Een geisha is een gastvrouw die gasten vermaakt met zang, dans en conversatie tijdens een Japans diner. Dit gebruik is ontstaan in de 18e eeuw, toen aanvankelijk mannen werden ingehuurd als gezelschap voor de gasten. Later veranderde dit naar jonge vrouwen, omdat dit populairder bleek te zijn. Japan kent verschillende termen voor geisha’s, zoals geiko’s en maiko’s. Geiko is een andere naam voor een geisha en wordt vaak in Kyoto gebruikt. Een maiko wordt gezien als een geisha in opleiding. Zij zijn vaak jonger dan 20 jaar en dragen kleurrijke kimono’s.

Geisha in Japan

Wat is een geisha?

De betekenis van het woord geisha is kunstpersoon. Ze worden gezien als bewaarders van de traditionele kunstvormen zoals muziek, dans en theeceremonie. Dit betekent dat zij een belangrijke rol hebben in het behouden van de traditionele Japanse cultuur en esthetiek. Als iemand een geisha wilt worden, zal zij zich eerst moeten aanmelden bij een okiya. Hierna volgt een training als maiko en als deze afgerond is, wordt een maiko een geisha.

Geisha’s beoefenen een aantal verschillende kunsten. Zo vermaken zij gasten met zang, dans en muziek. Het uiterlijk van een geisha is een belangrijk onderdeel, alles moet perfect zijn om zo de harmonie van de avond niet te verstoren. Het gezicht van geisha’s wordt volledig wit gemaakt, en de lippen en ogen knalrood. Dit stond vroeger voor het hebben van een goede status, maar ook omdat in die tijd er nog geen lampen waren.

De opleiding van een maiko

De betekenis van het woord ‘geisha’ is kunstpersoon. Ze worden gezien als bewaarders van traditionele kunstvormen zoals muziek, dans en theeceremonie. Dit betekent dat zij een belangrijke rol hebben in het behouden van de traditionele Japanse cultuur en esthetiek. Als iemand geisha wil worden, zal zij zich eerst moeten aanmelden bij een okiya. Hierna volgt een training als maiko, en als deze afgerond is, wordt een maiko een geisha.

Geisha’s beoefenen verschillende kunsten. Zo vermaken zij gasten met zang, dans en muziek. Het uiterlijk van een geisha is een belangrijk onderdeel; alles moet perfect zijn om de harmonie van de avond niet te verstoren. Het gezicht van geisha’s wordt volledig wit gemaakt, en de lippen en ogen knalrood. Dit stond vroeger voor het hebben van een goede status, maar ook omdat er in die tijd nog geen lampen waren.

Geisha in Japan

Ervaar de geisha cultuur tijdens een reis naar Japan

Wilt u graag geisha’s spotten in Japan? De grootste kans heeft u in de verschillende geishawijken, zoals in Gion, een bekende geishawijk in Kyoto. Tegenwoordig is het best lastig om er een te zien, aangezien er maar een paar honderd geisha’s zijn in Japan. Daarnaast worden er steeds meer straten in geishawijken afgesloten voor toeristen vanwege eerdere drukte en overlast. Maar onmogelijk is het zeker niet! Wanneer u een geisha tegenkomt, is het wel belangrijk om respectvol te blijven en haar niet lastig te vallen. Zo kunnen zij hun werk blijven doen en geeft u Japan geen gelegenheid om de wijken verder af te sluiten voor toeristen.

Bent u geïnteresseerd in een rondreis door Japan langs de geishawijken? Travel Legends helpt u graag dit in uw reis te verwerken!

Onze rondreizen naar Japan

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.