Wat te doen in Kaapstad?

De kust van Kaapstad, Zuid-Afrika

Ontdek Kaapstad

De stad ligt in het zuiden van Zuid-Afrika en is samen met Pretoria en Bloemfontein een van de hoofdsteden van het land. Kaapstad staat ook wel bekend om de enorme Tafelberg die boven de stad uittorent. In deze blog geven wij u meer informatie over waar Kaapstad ligt en krijgt u de nodige achtergrondinformatie. Daarnaast leest u meer over de bezienswaardigheden en activiteiten die u kunt beleven in en rondom de stad.

Luchtfoto van Kaapstad

Waar ligt Kaapstad?

Kaapstad ligt bijna op het meest zuidelijke punt van Afrika en is gelegen aan de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Kaapstad is na Johannesburg de grootste stad van Zuid-Afrika, de stad telt ongeveer 5 miljoen inwoners. De stad ligt op het Kaapse schiereiland. Dit schiereiland begint in de stad en eindigt bij Kaap de Goede Hoop. Op dit schiereiland ligt ook het Tafelberg Nationaal Park. Deze platte berg vormt het hart van de stad en behoort tot de zeven wereldwonderen van de natuur.

Tafelberg in Kaapstad, Zuid-Afrika

De bezienswaardigheden van Kaapstad

In Kaapstad zult u zich niet snel vervelen, aangezien het veel bezienswaardigheden kent. Daarom hebben we de leukste en interessantste plekken op een rijtje gezet.

Tafelberg

De Tafelberg is een van dé bezienswaardigheden in Kaapstad die u moet hebben bezichtigd tijdens een bezoek aan deze unieke stad. U kunt de top berg bezoeken door met een kabelbaan omhoog te gaan, maar er is ook een sportievere optie. Door middel van een twee uur durende hike bereikt u de top en heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Ook op de top van de berg zijn er verschillende wandelpaden, waar u van meerdere uitzichten kunt bewonderen.

Robbeneiland bij Kaapstad, Zuid-Afrika

Robbeneiland

Net voor de kust van Kaapstad ligt Robbeneiland. Dit eiland diende jarenlang als gevangenis, als ziekenhuis en ten slotte ook als militaire basis. Het eiland staat bekend om dat Nelson Mandela hier 20 jaar gevangen heeft gezeten. Tegenwoordig is het eiland een museum en kunt het ook bezoeken. U vaart met de boot vanuit Kaapstad naar het eiland. Op het eiland kunt u rondleiding krijgen en leert u meer over de historie van het eiland.

V&A Waterfront in Kaapstad, Zuid-Afrika

V&A Waterfront

Het V&A Waterfront is het centrum van de haven van Kaapstad. Doordat op deze plek de meeste buitenlandse toeristen komen is dit een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad. De bouw van de haven begon in 1860 en is vernoemd naar de Britse prins Alfred en zijn tweede naam Victoria. Bij het V&A Waterfront bevinden zich vooral veel winkels, hotels en kantoren. Ook bevindt zich hier de Nelson Mandela Gateway. Deze organisatie biedt rondvaarten aan naar Robbeneiland.

Wijngaarden van Stellenbosch, Zuid-Afrika

Kaapse Wijnlanden

Net buiten Kaapstad liggen de Kaapse Wijnlanden. Dit gebied staat vol met wijnhuizen en er zijn verschillende routes te rijden. De Kaapse Wijnlanden staan bekend om enkele van de beste wijnen die hier vandaan komen. U kunt hier bij de vele wijnboerderijen heerlijke wijnen proeven. Rond de studentenstad Stellenbosch liggen ongeveer 200 wijnboerderijen, met ieder iets unieks. Het biedt ook prachtige landschappen. Zeker een aanrader wanneer u in Kaapstad bent en van wijn houdt!

Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika

De mooiste natuurgebieden van Kaapstad

Naast de bezienswaardigheden in de stad is er in de omgeving genoeg natuur te vinden. De mooiste natuurgebieden staan hieronder op een rij.

Kaappunt en Kaap de Goede Hoop

Net ten zuiden van Kaapstad ligt het schilderachtige Kaappunt, ook wel Kaap de Goede Hoop genoemd. Dit is het meest zuidelijke punt van het Kaapse Schiereiland. En werd vroeger door vele zeevaarders gezien als de overgang tussen de Indische en Atlantische oceaan. Het landschap is een bergachtig gebied. Het is ook een geschikte plek om wilde dieren te spotten zoals pinguïns, struisvogels en bavianen.

Kirstenbosch in Zuid-Afrika

Kirstenbosch Botanische tuin

Een half uurtje rijden van Kaapstad ligt de botanische tuin van Kirstenbosch, aan de Oostelijke kant van de Tafelberg. De tuin is in 1913 aangelegd en u vindt hier unieke flora en fauna. U kunt genieten van de prachtige tuin, maar ook wandelen over de slingerende hangbrug. Hier kunt u de mooiste foto’s maken van de tuin.

Stranden van Kaapstad

Stranden

Camps Bay ligt bij de luxe wijk in Kaapstad en trekt enorm veel mensen aan door haar prachtige witte zandstrand en het uitzicht op de enorme bergtoppen. Het strand is gelegen aan de voet van de Tafelberg. Langs het strand vindt u vele restaurants, cafés en ijssalons.

Nabij Camps Bay ligt Clifton. Dit strand in Kaapstad heeft prachtig wit zand en een rotsachtige baai. Dit maakt het de perfecte plek om heerlijk te zonnebaden en te genieten van de zon. U kunt op beide stranden ook perfect surfen.

Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Culturele ervaringen in Kaapstad

Bo-Kaap

Bo-Kaap is een wijk in Kaapstad waar vroeger vooral veel Aziatische en Afrikaanse slaven leefde. Tijdens de slavernij was het verplicht dat alle huizen wit waren, maar na de afschaffing van de slavernij hebben ze alle huizen in verschillende kleuren geverfd. De wijk geeft een vrolijk beeld en u kunt er mooie foto’s maken.

Markt in Kaapstad, Zuid-Afrika

Lokale Markten

De Old Biscuit Mill is de meest bekende markt van Kaapstad. De markt ligt in de wijk Woodstock. Op deze lokale markt verkopen kunstenaars, kledingontwerpers en chefs hun mooiste en lekkerste producten. De markt wordt gehouden in een oude fabriek. Verder is een markt die u moet bezoeken de Vlooienmarkt op Greenmarket Square. De markt is gelegen in het centrale business deel van de stad. Op de markt wordt glaswerk, sieraden, kleding, schilderijen en nog veel meer producten verkocht. U kunt niet alleen producten kopen, maar ook kennis maken met de vriendelijke verkopers op de markt.

Surfen in Zuid-Afrika

Avontuurlijke activiteiten

Surfen

Kaapstad is een bekende bestemming voor surfers. Het is niet alleen een geschikte plek voor ervaren surfers, maar ook voor beginners zijn er diverse stranden waar u kunt oefenen. Het strand van Muizenberg is een perfect voorbeeld wanneer u een beginnend surfer bent. Wanneer u meer gevorderd bent dan zijn Long Beach, Dungeons Hout Bay en Llandudno Beach de geschikte stranden om te surfen.

Paragliden in Kaapstad, Zuid-Afrika

Paragliden

Houdt u meer van adrenaline? Dan is paragliden vanaf Signal Hill misschien iets voor u. U heeft een prachtig uitzicht over Kaapstad en de omgeving en voelt zich vrij door de lucht zweven. Staat dit op uw bucketlist? Dan is dit zeker de moeite waard om te doen wanneer u in Kaapstad bent.

Witte haai in Zuid-Afrika

Duiken met haaien

Heeft u altijd al eens een keer een van de meest gevaarlijke dieren van de oceaan van dichtbij willen zien? Bij Kaapstad heeft u de mogelijkheid om te duiken met haaien Geen zorgen, natuurlijk wel in een dichte kooi! Hier kunt u in een dichte kooi walvishaaien en blauwe haaien voorbij zien zwemmen. Wanneer u geluk heeft, kunt u zelfs een witte haai voorbij zien zwemmen. Vindt u dit toch te spannend dan kunt u ook kajakken langs de kust van Kaapstad. Hier zwemmen pinguïns en die komen regelmatig een kijkje nemen.

Lion's Head in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wandelen en trails

Een hike naar de Lion’s Head is een echt hoogtepunt tijdens uw reis in Kaapstad. U kunt heel vroeg in de ochtend starten met hiken, zo ziet u de zon opgaan over de Tafelberg en Kaapstad. U kunt genieten van het prachtige uitzicht vanaf deze 669 meter hoge berg. U heeft een makkelijk en moeilijke route. De moeilijke route gaat op een gegeven moment steil omhoog langs een rotswand. De makkelijke route is een ronde om de berg omhoog. Vanaf de top heeft u een panoramisch uitzicht over de stad.

Ook zijn er diverse hikes langs de oceaan. U kunt prachtige wandelingen maken langs de kust en over het strand. Enkele hikes zijn de Cape Point hike van 6.8 kilometer en de Olifantsbos Shipwreck trail van 6 kilometer lang.

Onze rondreizen naar Kaapstad

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.