Wildkamperen tijdens het rondreizen

Wildkamperen

Wat zijn de beste bestemmingen voor wildkamperen?

Wildkamperen is een avontuurlijke manier om van de natuur in een bepaald land te genieten. U kunt volledig tot rust komen op afgezonderde plekken. Maar er zijn natuurlijk altijd een aantal regels aan verbonden. In de meeste landen in Europa is het verboden om te wildkamperen, met uitzondering van Noorwegen, Zweden en Finland. Ook zijn er diverse andere bestemmingen wereldwijd waar wildkamperen mogelijk is. Hierbij zijn wel een aantal regels verbonden. Zo moet u buiten nationale parken wildkamperen, geen afval achterlaten en bestaande vuurplaatsen gebruiken. Verder is het van belang dat u uw reis goed plant en de nodige materialen meeneemt.

Wildkamperen Met Daktent In De Jungle

Costa Rica

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur met regenwoud en diverse actieve vulkanen. Op verschillende plekken zoals langs de kust bij Playa Palo Seco, Playa Bejuco en Playa Ventanas kunt u prachtig wildkamperen. Houd er wel rekening mee dat u niet mag wildkamperen in nationale parken, zoals in Manuel Antonio.

Wildkamperen in Noorwegen

Noorwegen

Dichtbij huis ligt een van de mooiste landen van Europa, Noorwegen. Het land staat bekend om haar vele fjorden, gletsjers, watervallen en ongerepte natuur. Noorwegen is een van de weinige landen in Europa waar u kunt wildkamperen. U kunt overal wildkamperen in Noorwegen, zolang u maar minimaal 150 meter uit de buurt blijft van bewoonde huizen. Zorg ook te allen tijde dat u vuur op een veilige manier aanmaakt en dat u geen afval achterlaat. Enkele mooie plekken waar u uw tent op kunt zetten zijn de Lofoten, het Jotunheimen National Park en het Hardangervidda National Park. Verder is het handig om verschillende diensten en apps te raadplegen, zoals de Noorse Wandelfederatie, UT.no en lokale VVV-kantoren.

Wildkamperen in Patagonië

Patagonië

Patagonië is de perfecte plek om te gaan wildkamperen. Het ruige, ongerepte landschap biedt diverse plekken om uw tent op te zetten of om met uw 4WD camper ergens langs de weg te staan. Houd er wel rekening mee dat u in nationale parken niet mag wildkamperen. Het kamperen op privégrond is illegaal, tenzij u toestemming vraagt aan de eigenaar. Houd er ook rekening mee dat door het slechte wegdek u over verschillende afstanden lange tijd moet overbruggen. Zorg er dus altijd voor dat u een kampeerplek heeft voordat het donker wordt. Als het ‘s avonds helder is, kunt u genieten van de vele sterren aan de hemel.

Namibië woestijnberg oranje

Namibië

Namibië staat bekend om haar prachtige natuur. Zo vindt u in Namibië de oudste zandwoestijn ter wereld. Verder grenst het land aan de Atlantische Oceaan. Bij Skeleton Coast komen de woestijn en de oceaan samen, wat een prachtig beeld oplevert. In Namibië zijn ook diverse plekken om te genieten van de rust. Zo kunt u buiten de nationale parken prachtig wildkamperen en ‘s avonds genieten van de sterrenhemel. Damarland, Kaokoland en delen die buiten de nationale parken van de Namibwoestijn vallen, zijn de mooiste plekken van het land om in de wildernis te overnachten.

Olifanten in grasveld, Botswana

Botswana

Botswana heeft een overvloed aan wilde dieren, wat kamperen een extra bijzondere ervaring oplevert. Zorg ervoor dat uw kampeerplek boven de grond is, zodat wilde dieren er niet bij kunnen. Het is verboden om in bepaalde nationale parken en game reserves te wildkamperen. Enkele uitzonderingen zijn de Kalahariwoestijn en de Makgadikgadi Pans. In het Moremi Game Reserve en het Chobe National Park is wildkamperen beperkt. Hier zijn verschillende aangewezen kampeerplaatsen, maar toch komt u erg dichtbij het wildlife.

Wildkamperen in Jordanië

Jordanië

Jordanië is een van de mooiste plekken om te gaan wildkamperen. In Jordanië zijn een aantal gebieden toegewezen waar u kunt wildkamperen. U kunt wildkamperen in Dana, een van de grootste natuurreservaten van Jordanië. Ook zijn er in de buurt van Petra georganiseerde campings waar u kunt kamperen en een bezoek aan Petra kunt combineren. Wadi Rum is de beste plek om te gaan wildkamperen. Dit is een van de mooiste zandwoestijnen ter wereld. In Wadi Rum zijn ook officiële kampeerlocaties met toiletten en douches, maar u heeft ook de mogelijkheid om alleen in de wildernis te kamperen. We raden u aan om eerst de regelgeving te controleren en goede kampeerspullen mee te nemen. ‘s Nachts kan het in de woestijn erg afkoelen, dus zorg dat u daarop voorbereid bent.

Wildkamperen in Oman

Oman

Oman is een van de meest geschikte plekken om te wildkamperen. Wildkamperen is bijna overal toegestaan in Oman. In de Wahiba Sands kunt u onder een schitterende sterrenhemel slapen. De Wahiba Sands is een grote zandwoestijn in het westen van Oman. Langs de kust kunt u ook prachtig kamperen. ‘s Avonds heeft u hier een mooie zonsondergang. ‘s Ochtends wordt u wakker van het geluid van de golven en bent u direct op het strand, waar u de kans heeft om wilde schildpadden tegen te komen. In Oman zijn er ook tenten beschikbaar die u op 4×4 auto’s kunt plaatsen. Hierop ligt u comfortabeler en bent u beschermd tegen de wilde dieren die er rondlopen.

Oezbekistan overnachting yurt woestijn hoogtepunt

Oezbekistan

In Oezbekistan kunt u vrij goed wildkamperen. Het wordt over het algemeen als ongebruikelijk gezien, maar het is niet verboden. U kunt echter maar 3 nachten achter elkaar wildkamperen voordat u zich opnieuw moet registreren. Wanneer u dit niet doet, kunt u problemen krijgen bij het verlaten van het land. Het is belangrijk dat u de lokale regelgeving naleeft. Een aantal prachtige plekken in Oezbekistan waar u kunt wildkamperen zijn de Chatkal Mountains en de Nuratau Mountains. Zorg ervoor dat u kampeert op aangewezen campings voor een veiliger verblijf.