Fooien in Indonesië

Rijstveld op Bali, Indonesië

Hoe gebruikelijk is fooi in Indonesië?

In Indonesië is het geven van fooi niet zo gebruikelijk als in sommige andere landen, maar het wordt wel gewaardeerd als een gebaar van dankbaarheid voor goede service. In restaurants wordt vaak een servicekosten of belasting opgenomen in de rekening, die soms als “service charge” wordt aangeduid. Dit bedrag kan variëren, maar het is meestal rond de 10% van de totale rekening. Deze servicekosten zijn bedoeld als een soort fooi voor het personeel, dus het geven van extra fooi is niet altijd noodzakelijk. Als je echter bijzonder tevreden bent over de service, kun je een extra fooi achterlaten, meestal zo’n 5-10% van de rekening.

Taxichauffeur in Indonesië

Overige diensten

Bij andere diensten, zoals het dragen van bagage in hotels, het nemen van een taxi of het nemen van een rondleiding, wordt het geven van fooi minder vaak verwacht, maar het wordt nog steeds gewaardeerd als je tevreden bent met de service. Fooien zijn hier vaak kleiner en kunnen variëren afhankelijk van de dienst en de ervaring. Het is belangrijk om te onthouden dat fooien altijd discreet en respectvol moeten worden gegeven, en altijd met een glimlach en een bedankje.

Hoewel fooi geven niet zo gebruikelijk is als in sommige andere landen, kan het wel een positieve invloed hebben op het leven van het lokale personeel, vooral in toeristische gebieden waar fooien een aanvulling kunnen zijn op hun inkomen. Als je de service waardeert en de financiële mogelijkheid hebt om wat extra’s te geven, kan dit het leven van het personeel echt verbeteren en bijdragen aan een positieve ervaring voor alle betrokkenen.

Onze reizen naar Indonesië

Indonesië bali rijstvelden groen gele lucht
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in Indonesië.