Religie in Indonesië

Welke religies komen in Indonesië voor?

Indonesië, een land van immense diversiteit en culturele rijkdom, herbergt een fascinerende mix van religies die naast elkaar bestaan en deel uitmaken van het dagelijks leven van miljoenen mensen. Van de islam, de grootste religie in het land, tot het hindoeïsme op Bali en het christendom in delen van Oost-Indonesië, religie speelt een belangrijke rol in de Indonesische samenleving en vormt een essentieel onderdeel van de nationale identiteit.

Islam

De islam is de grootste religie in Indonesië en heeft een diepgaande invloed op het dagelijks leven en de cultuur van het land. Ongeveer 87% van de bevolking van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, identificeert zich als moslim. De meerderheid van de Indonesische moslims behoort tot de soennitische stroming, hoewel er ook een kleine minderheid van sjiitische moslims is. De islam werd voor het eerst geïntroduceerd in Indonesië door handelaren uit het Midden-Oosten en heeft zich in de loop van de eeuwen verspreid over de eilanden van de archipel.

Islamitische vrouw in Indonesië

Christendom en Hindoeïsme

Naast de islam zijn er ook aanzienlijke christelijke en hindoeïstische gemeenschappen in Indonesië. Het christendom heeft een sterke aanwezigheid, met ongeveer 10% van de bevolking die het christelijk geloof belijdt, waarvan de meerderheid protestants is. Het katholicisme heeft ook een aanzienlijke aanhang, vooral in delen van Oost-Indonesië.

Het hindoeïsme is voornamelijk geconcentreerd op het eiland Bali, waar het de dominante religie is. Balinese hindoeïsme heeft zijn eigen unieke tradities en rituelen die nauw verbonden zijn met de lokale cultuur en levensstijl.

Overige bewegingen

Naast deze drie belangrijkste religies zijn er ook kleinere religieuze gemeenschappen in Indonesië, waaronder het boeddhisme, het confucianisme en traditionele inheemse geloven. Het land heeft een lange geschiedenis van religieuze tolerantie en pluralisme, waarbij de Indonesische grondwet vrijheid van godsdienst garandeert voor alle burgers. Deze religieuze diversiteit draagt bij aan de kleurrijke en levendige cultuur van Indonesië en vormt een integraal onderdeel van de nationale identiteit.

Onze reizen naar Indonesië

Indonesië bali rijstvelden groen gele lucht
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in Indonesië.