Taal in Zuid-Afrika

Lion's Head in Kaapstad, Zuid-Afrika

Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om haar vele talen. De grondwet van Zuid-Afrika erkent elf officiële talen, waarmee het een van de meest taaldiverse landen ter wereld is. Hieronder worden de belangrijkste talen benoemd.

Zulu

De meest gesproken taal in Zuid-Afrika is het Zulu, dat de moedertaal is van ongeveer 24% van de bevolking. Het Zoeloe wordt voornamelijk gesproken door de Zoeloe-bevolking in de provincie KwaZulu-Natal. Toch heeft het ook een brede verspreiding in andere delen van het land.

Zuid-Afrikaanse man

Belangrijkste woorden Zulu

Zuid-Afrikanen vinden het altijd leuk als toeristen een poging doen tot een woordje Zulu. Dit wordt dan ook met een brede glimlach beantwoord. Daarom staan hieronder de belangrijkste woorden die handig kunnen zijn voor uw reis naar Zuid-Afrika.

  • Hallo = Sawubona
  • Ja/Nee = Yebo/Cha
  • Alstublieft = Jabulisa
  • Bedankt = Ngiyabonga
  • Tot ziens = Sala kahle

Wilt u nog meer woorden Zulu leren? Probeer dan de cursus Zulu op Duolingo.

Xhosa

Een andere belangrijke taal is het Xhosa, dat wordt gesproken door ongeveer 18% van de bevolking en voornamelijk door de Xhosa-bevolking in de Oostelijke Kaapprovincie. Xhosa is ook de taal van de beroemde anti-apartheidsleider Nelson Mandela.

Afrikaans

Het Afrikaans, dat zijn oorsprong vindt in het Nederlands en zich ontwikkelde tijdens de koloniale periode, is een andere prominente taal in Zuid-Afrika. Het Afrikaans wordt gesproken door ongeveer 13,5% van de bevolking en heeft een sterke aanwezigheid in de West-Kaapprovincie en delen van de Noord-Kaapprovincie.

 

Belangrijkste Afrikaanse woorden

Aangezien Nederlands veel invloed heeft gehad op de Afrikaanse taal, is het wellicht leuk om de belangrijkste Afrikaanse woorden te leren. Daarom staan hieronder de belangrijkste woorden die handig kunnen zijn voor uw reis naar Zuid-Afrika.

  • Hallo = Hallo
  • Ja/Nee = Ja/Nee
  • Alstublieft = Asseblief
  • Bedankt = Dankie
  • Tot ziens = Totsiens

Engels

Het Engels, hoewel het slechts de moedertaal is van ongeveer 9,6% van de bevolking, heeft een prominente status als lingua franca en wordt veel gebruikt in het onderwijs, de media en de zakenwereld. Het wordt door veel Zuid-Afrikanen als tweede taal gesproken.

Andere officiële talen zijn onder meer Sesotho sa Leboa (Noord-Sotho), Sesotho (Zuid-Sotho), Setswana (Tswana), siSwati (Swazi), Tshivenda (Venda), Xitsonga (Tsonga), isiNdebele (Noord-Ndebele) en isiXhosa (Zuid-Ndebele).

Onze reizen naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika boom zonsondergang
Astrid Kramer
Bel, mail of app met Astrid

De expert voor reizen in Zuid-Afrika.

Ontvang gratis de complete reisgids Zuid-Afrika