Ontdek de rode zandduinen van Sossusvlei

Sossusvlei in Namibië

Sossusvlei in Namibië

Stel u voor: torenhoge rode zandduinen, een eindeloze blauwe lucht, en een surrealistisch woestijnlandschap. U vindt het allemaal in Sossusvlei, Namibië’s meest iconische natuurwonder. Sossusvlei bevindt zich in het hart van de Namib-woestijn en is een van de meest spectaculaire natuurgebieden ter wereld. In deze blog vertellen we alles wat u moet weten over de Sossusvlei.

Kaart van Namibië met Sossusvlei

Geografie van Sossusvlei

Zoals eerder benoemd, ligt Sossusvlei in het hart van de Namib-woestijn, in het westen van het land. Deze woestijn is een van de oudste en droogste ter wereld. Vroeger stroomde hier de Tsauchab Rivier, en stond het gebied vol met bronwater en acaciabomen. Uiteindelijk veranderde het klimaat, wat resulteerde in flinke droogte. In plaats daarvan ontstonden gigantische rode zandduinen, soms wel 300 meter hoog, en uitgedroogde bomen. Deze bomen staan als skeletten versteend op de kleigrond, waarvan sommige al ouder zijn dan 900 jaar.

Sossusvlei in Namibië

Bezienswaardigheden van Sossusvlei

Zandduinen

De bekendste duinen van het gebied zijn Dune 45 en Big Daddy. De naam ‘Dune 45‘ komt van de 45e kilometerpunt van de naastgelegen hoofdweg. Wat deze duin zo bijzonder maakt, is niet alleen de indrukwekkende hoogte van ongeveer 170 meter, maar ook de opvallende rode kleur van het zand.

Dat geldt ook voor de zandduin ‘Big Daddy‘, wat als grootste zandduin van het gebied (325 meter) er boven uit torent. De rode kleur van het zand wordt nog levendiger bij zonsopgang en zonsondergang. Deze kleuren zijn het resultaat van het hoge ijzergehalte in het zand en de oxidatieprocessen die zich over miljoenen jaren hebben voorgedaan.

Deadvlei in Sossusvlei, Namibië

Deadvlei

Na uw beklimming van de zandduinen komt u uit bij Deadvlei, wat ‘dode vallei’ betekent. Hier staan tientallen uitgedroogde kameeldoornbomen op kleigrond, omringd door een paar van de hoogste duinen ter wereld.

Het ontstond meer dan 900 jaar geleden toen de Tsauchab-rivier veranderde van loop. Het gebied werd toen een overvolle oase met acaciabomen die groeiden. Na verloop van tijd blokkeerden de reusachtige zandduinen de rivier, waardoor het water niet meer de vlakte kon bereiken. De bomen stierven, en wat overbleef was een spookachtig, maar ook een adembenemend landschap.

Sesriem Canyon in Namibië

Sesriem Canyon

Ten slotte is er nog Sesriem Canyon. Deze canyon wordt gezien als de toegangspoort tot het Namib-Naukluft National Park. Het staat bekend om het feit dat er het hele jaar door water te vinden is in de canyon, waar u doorheen kunt lopen. Dit is erg speciaal, omdat het zich midden in de woestijn bevindt.

Sossusvlei in Namibië

Activiteiten in Sossusvlei

Zandduinen beklimmen

Uiteraard kunt u de duinen in het gebied beklimmen, waar u op de top prachtig uitzicht vindt over de woestijnvlakte. Bij de Big Daddy-duin wordt het aangeraden om de steile route omhoog te nemen, in plaats van de minder steile optie. De beklimming is misschien wel een stuk zwaarder dan de andere route, maar u bent wel sneller boven, doordat de route een stuk korter is. Doordat u bij elke stap uw voet een beetje wegzakt, vraagt dit meer van uw conditie. De klim duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur, dat geschikt is voor klimmers met een basisconditie.

Dune 45 staat bekend om zijn prachtige uitzichten. Hier kunt u dan ook het beste foto’s nemen bij zonsopkomst of -ondergang. Het is hier dan meestal ook niet zo druk, omdat mensen de zonsondergang of opkomst liever bekijken vanaf Big Daddy. Een klim naar de top van Dune 45 duurt ongeveer 45 minuten.

Gazelle langs de rode duinen in Namibië

Wildlife spotten

In dit gebied bevindt zich ook wildlife. Zo zijn er verschillende soorten dieren te vinden, die goed kunnen overleven in dit woestijngebied. Zo kunt u hier oryxen, springbokken en veel soorten reptielen terugvinden. Het spotten hiervan is alleen wel een stuk lastiger, vanwege het uitgestrekte gebied.

Tips voor uw bezoek

Als u een bezoek gaat brengen aan Sossusvlei, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Zo is het belangrijk dat u veel water meeneemt en vooral vroeg of laat op de dag het park bezoekt vanwege de hitte. Ook is het meenemen van zonnebrandcrème noodzakelijk en moet u dichte schoenen dragen als u het gebied bezoekt, omdat de zon het zand erg kan opwarmen. Ook is het erg belangrijk dat u van de uitgedroogde bomen afblijft. Deze bomen zijn 900 jaar oud en zijn daardoor erg gevoelig, dit geldt ook voor de witte kleigrond.

Onze rondreizen naar Sossusvlei

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.