Natuur in Costa Rica

Walvis bij Costa Rica

De ongerepte natuur in Costa Rica

Costa Rica staat bekend om haar natuur. Het land bestaat dan ook uit meer dan 30% beschermde natuur. Zo vindt u hier prachtige stranden, regenwouden en veel vulkanen. Ook biedt het land een thuis voor een overvloed aan planten- en diersoorten, die beschermd worden in de variatie aan nationale parken. Met haar mooie landschappen en biodiversiteit is Costa Rica een paradijs voor natuurliefhebbers.

De diversiteit van de natuur in Costa Rica

Het land is uniek door haar diversiteit van natuur. Zo staat het land vol met regenwouden, waar u een overvloed aan verschillende soorten planten en diersoorten vindt. Binnen deze regenwouden bevinden zich ook een nevelwouden. Slechts 1% van alle bossen ter wereld, bestaat uit nevelwouden.

Naast al deze prachtige natuur, kunt u ook veel vulkanen vinden. Costa Rica biedt een thuis voor tientallen vulkanen, waarvan er zes actief zijn. Boven op de toppen staat er een indrukwekkend uitzicht over het groene landschap te wachten.

Het land staat ook bekend om zijn vele stranden. Met meer dan 1.200 km aan kustlijn heeft het een breed scala aan prachtige stranden, om te bezoeken. Aan deze kustlijn kunt u ook uitgestrekte mangrovebossen vinden. Deze spelen een belangrijke rol voor vissen, ter bescherming tegen erosie en stromen.

Waterval in Rincon de la Vieja, Costa Rica

Verborgen juweeltjes in de natuur

Er zijn ook een paar parels te vinden die nog niet ontdekt zijn door toeristen. Eén van de verborgen juweeltjes is toch wel het Rincon de la Vieja. Dit is een nationaal park, waar u vele watervallen kunt vinden in het regenseizoen. Hier kan u ervoor kiezen om een duik te nemen midden in de jungle. Ook kunt u hier vele hikes maken en een bezoek brengen aan de vele hot springs en mud pots.

Een ander verborgen juweeltje is het Corcovado National Park, dit is ook een natuurpark. Het ligt op het afgelegen Osa-schierland. Dit wordt beschouwd als één van de meest bio diverse plekken op aarde. In dit park krijgt u de kans om zeldzame vogelsoorten te spotten, maar ook trapis en jaguars.

Zipline Costa Rica Man Jungle

Populaire parels in Costa Rica: Ontdek de natuurparken

De bekendere natuurparken zijn ook zeker een bezoekje waard, zoals het Monteverde Cloud Forest Reserve. Het is één van de populairste natuurparken in Costa Rica. In dit park vindt u een van de twee nevelwouden van het land. Hiernaast kunt u hier ook vele soorten dieren en planten vinden en outdoor-activiteiten doen.

Een ander populair park is het Arenal Vulcano National Park. Dit park dankt zijn naam aan het de naastgelegen Arenal vulkaan, dat een toeristische trekpleisters is in Costa Rica. Naast het bezoeken van de vulkaan kunt u hier ook genieten van thermale bronnen, watervallen en een breed assortiment aan avontuurlijke activiteiten.

Daarnaast mag u Manuel Antonio zeker niet missen. Het nationaal park is een van de kleinste maar meest populaire nationale parken van Costa Rica. Het park biedt een variatie aan ecosystemen, waaronder regenwouden, mangroven, en prachtige witte zandstranden. Bezoekers kunnen genieten van wandelpaden door de jungle en observeren een breed scala aan dieren in het wild, waaronder brulapen, luiaards en tropische vogels.

De flora en founa van Costa Rica

Costa Rica staat bekend om zijn grote diversiteit aan planten en dieren. Van de tropische regenwouden tot aan de uitgestrekte kustlijnen, het land herbergt een enorme variatie aan planten en dieren die nergens anders te vinden is.

De meest iconische planten

De meest iconische bloem in Costa Rica is de Guaria Morada. Dit komt door het feit dat dit de nationale bloem is. Het heeft diepe symbolische waarde in de Costa Ricaanse cultuur. Het staat symbool voor liefde, respect voor de natuur en de nationale identiteit van het land. Een andere bekende bloem is de Passiflora, dit is een prachtige bloem, met vele kleuren en vormen.

Wildlife in Costa Rica

Ook lopen en vliegen er vele verschillende soorten dieren rond. Zo kunt u daar 890 verschillende vogelsoorten spotten. Hieronder vallen ook de toekan en de papagaai. Hiernaast lopen er ook nog jaguars, panters en schildpadden. U heeft ook de kans om de schildpadden eieren te zien leggen op verschillende stranden.

Vrouw op een zipline door Monteverde in Costa Rica

Activiteiten en op reis en in de natuur

In de natuur van Costa Rica zijn er tal van verschillende activiteiten te beleven. Een geliefde bezigheid is het maken van een canopy tour door het regenwoud van Monteverde. Tijdens deze tour zult u genieten van het ziplinen, afdalen naar de bosbodem en zelfs een Tarzan-achtige swing maken. Een andere spannende activiteit is het raften op een van de vele rivieren van Costa Rica. Hier krijgt u de kans om met een kleine groep mensen een avontuurlijke tocht over de rivier te maken.

Tips voor in de natuur

Als u besluit om de natuur van Costa Rica te verkennen, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg er ook voor dat u de juiste uitrusting meeneemt tijdens uw avonturen. Altijd water, zonnebrandcrème en insectenspray bij u hebben is raadzaam om uzelf te beschermen tegen de felle zon en talrijke insecten. Zo kunt u optimaal genieten van uw reis door de prachtige natuur van Costa Rica.

Bij Travel Legends creëren we op maat gemaakte reizen die avontuur en natuur combineren. Van spannende jungletochten tot rustgevende wandelingen langs afgelegen stranden, onze reizen bieden diverse activiteiten om de natuur te ervaren. Wilt u graag de natuur van Costa Rica ontdekken? Neem dan contact met ons op voor uw ideale reis.

Onze reizen naar Costa Rica

Toucan Costa Rica Op Een Tak
Kas Leermakers
Bel, mail of app met Kas

De expert voor reizen in Costa Rica.

Ontvang gratis de complete reisgids Costa Rica