Religie in India

Bada Bagh tempels in India

Welke religies komen in India voor?

Religie in India is net zo divers en kleurrijk als het land zelf. Met zijn rijke mix van geloofsovertuigingen, variërend van het hindoeïsme tot de islam, het boeddhisme, het jaïnisme en het sikhisme, vormt India een smeltkroes van spirituele tradities. Werp een blik op de boeiende wereld van religie in India, waar oude rituelen en moderne praktijken naast elkaar bestaan, en waar geloof een essentieel onderdeel is van het dagelijks leven voor talloze mensen.

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is de meest voorkomende religie, waar 80% van de Indiërs tot behoren. Het draait om een verscheidenheid aan goden en godinnen, met ideeën over karma (actie), dharma (plicht) en moksha (bevrijding). Het is meer dan alleen een geloof; het is een manier van zijn, doordrongen van rituelen, festivals en heilige teksten. Overal in het land vind je tempels gewijd aan verschillende goden en godinnen, waar mensen samenkomen om te bidden en offers te brengen. Festivals zoals Diwali en Holi brengen gemeenschappen bij elkaar in vreugde en verbondenheid.

Hindoeïsme in India

Boeddhisme

Het boeddhisme heeft diepe wortels in India, waar het meer dan 2500 jaar geleden ontstond. Belangrijke plaatsen in de geschiedenis van het boeddhisme, zoals Bodh Gaya en Sarnath, trekken nog steeds veel pelgrims aan. Hoewel het aantal boeddhisten in India vandaag de dag relatief klein is, blijft het boeddhisme een belangrijke spirituele invloed uitoefenen en een bron van inspiratie voor veel mensen.

Jaïnisme

Het jaïnisme, een oude religie in India, draait om principes van geweldloosheid en spirituele verlossing. Het geloof benadrukt het belang van karma en het streven naar bevrijding uit de cyclus van wedergeboorte. Over het hele land zijn jaïnistische tempels en monumenten te vinden, vooral in Gujarat en Rajasthan. Het jaïnisme blijft een essentieel onderdeel van de religieuze diversiteit van India, met zijn focus op ethische levenswijzen en spirituele groei.

Onze reizen naar India

India delhi grafmonument gebouw mens bellend
Bas Sweep
Bel, mail of app met Bas

De expert voor reizen in India.