Beste reistijd Japan

Wanneer kunt u het best Japan bezoeken? Bekijk hier de tips over de beste reistijd voor Japan die u moet weten voordat u op reis gaat.

Straat in Kyoto, Japan

Wat is de beste reistijd om naar Japan te gaan?

De beste reistijd voor Japan is over het algemeen van maart t/m mei en van oktober t/m november. In het voorjaar kleurt Japan roze van de kersenbloesem, wat een bijzondere sfeer creëert. Daarnaast is het weer aangenaam in de genoemde maanden, zowel qua temperatuur als neerslag. Deze maanden worden ook beschouwd als het hoogseizoen van Japan. De beste reistijd kan natuurlijk afwijken afhankelijk van uw voorkeuren tijdens een rondreis door Japan, maar op basis van het weer zijn dit de beste periodes.

Schema van beste reistijd Japan

Beste reistijd voor Tokio

De beste reistijd voor Tokio valt samen met die van Japan: maart tot en met mei en oktober tot en met november. De metropool kleurt namelijk ook roze en wit tijdens het kersenbloesemseizoen. Daarnaast is het in deze maanden niet te heet om de hoofdstad te ontdekken. Bovendien zal de paraplu weinig van pas komen, aangezien er relatief weinig neerslag valt in deze periode.

Kersenbloesem met Japanse tempel

Beste reistijd voor de kersenbloesem

Het kersenbloesemseizoen vindt vaak plaats van maart t/m april. De bomen beginnen dan te bloeien en laten Japan roze en wit kleuren. Op de Okinawa-eilanden begint het seizoen al vanaf januari vanwege de zuidelijke ligging.

Wanneer de kersenbloesem (sakura) te bewonderen is, hangt af van de regio. Het seizoen begint in het zuiden en trekt langzaam noordwaarts over Japan. In deze periode valt een van de Japanse feestdagen: ‘hanami’, waarbij mensen gaan picknicken in parken om de kersenbloesem te bewonderen.

 

Klimaat van Japan

Het weer in Japan verschilt sterk per regio, aangezien het land verschillende klimaten kent. Op het eiland Honshu, waar de grote steden zich bevinden, heerst een gematigd zeeklimaat. Hokkaido kent een landklimaat en Okinawa juist een subtropisch klimaat. Hieronder wordt per seizoen het klimaat beschreven.

Lente (maart-april-mei)

De lente is een van de meest aangename seizoenen in Japan, gekenmerkt door mild en comfortabel weer. Temperaturen variëren meestal van 10°C tot 20°C. Dit seizoen staat bekend om de kersenbloesem die het landschap kleurt. Daarnaast is de neerslag relatief laag in deze periode.

Zomer (juni-juli-augustus)

De zomer in Japan kan erg warm en vochtig zijn, met temperaturen die variëren van 25°C tot 35°C. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. Japan kent in dit seizoen ook het regenseizoen, dat bekend staat als ‘tsuyu’ of ‘baiu’. Het regenseizoen duurt ongeveer zes weken, waarin aanzienlijk meer regen valt dan in de andere maanden. Ondanks dat zijn er ook droge dagen in deze periode. Het begint meestal in mei of juni en trekt, net als het kersenbloesemseizoen, van zuid naar noord.

Daarnaast vindt in de zomer ook het orkaanseizoen plaats, dat vooral de zuidelijke gebieden treft. Dit gebeurt vaak tussen juni en oktober, waarbij in september de meeste orkanen voorkomen. De grote steden als Tokio en Kyoto worden bijna altijd gespaard.

Herfst (september-oktober-november)

De herfst biedt koelere temperaturen, variërend van 15°C tot 25°C, en is over het algemeen droog en helder. Dit seizoen staat bekend om de herfstkleuren, vooral in oktober en november. Het orkaanseizoen kan soms tot begin oktober duren, met hevige regenval en sterke wind.

Winter (december-januari-februari)

De winters in Japan zijn koud, vooral in het noordelijke deel van het land. Temperaturen kunnen variëren van -10°C in het noorden (Hokkaido) tot 10°C in het zuiden (Kyushu en Okinawa). In het noorden en de bergen kan er sneeuw vallen, wat skiën en snowboarden mogelijk maakt. De lucht is vaak helder en droog, met minder regenval dan in andere seizoenen.

Veelgestelde vragen
Wat is de beste reistijd om naar Japan te gaan?

De lente, van maart tot mei, wordt vaak beschouwd als een van de beste tijden om Japan te bezoeken. De milde temperaturen, bloeiende kersenbloesems, lokaal bekend als de ‘sakura’, en de levendige sfeer maken het tot een kleurrijk seizoen.

Wanneer is het kersenbloesemseizoen in Japan?

Deze prachtige bloesems bloeien meestal in het voorjaar, meestal tussen maart en mei, afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden.

Wat is de warmste maand in Japan?

De warmste maanden in Japan zijn juli en augustus.

Wanneer is het regenseizoen in Japan?

Het regenseizoen in Japan is vaak in juni en juli.

Beluister de Spotify-playlist

Beluister de grootste hits en traditionele muziek in onze Spotify-playlist van Azië. Duik in de cultuur en kom alvast in de sfeer voor uw reis.

Onze rondreizen door Japan

Seiganto-ji tempel met waterval in Japan
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.

Ontvang gratis de complete reisgids Japan