Feestdagen in Japan

Feestdagen in Japan

Wanneer zijn de Japanse feestdagen?

Japan is het land waar traditie, spiritualiteit en moderne vieringen harmonieus samenkomen. Duik in de betekenis achter enkele van de meest bijzondere feestdagen die het ritme van het Japanse jaar bepalen.

1 jan  |  Oshogatsu (Nieuwjaar)

Het vieren van het Nieuwjaar, of Oshogatsu, is een diepgewortelde traditie in Japan. Families komen samen om middernacht en begroeten het nieuwe jaar met een traditioneel gerecht, ozoni. Tempels trekken ook veel bezoekers die hun eerste gebeden van het jaar aanbieden.

3 mrt  |  Hinamatsuri (Poppenfestival)

Op 3 maart wordt het Hinamatsuri, of het Poppenfestival, gevierd. Families eren hun dochters door poppen op te zetten die de keizerlijke hofhouding voorstellen. Het geloof is dat deze poppen negatieve energie kunnen afweren.

mrt – mei  |  Hanami (Kersenbloesemkijken)

Tijdens het voorjaar viert Japan Hanami, waarbij mensen samenkomen om de kersenbloesems te bewonderen. Picknicken onder bloeiende kersenbomen is een populaire traditie die de vergankelijkheid van het leven symboliseert. De datum is afhankelijk van de kersenbloesem.

apr – mei  |  Golden Week

De Golden Week, die plaatsvindt van eind april tot begin mei, omvat verschillende nationale feestdagen. Dit is een periode van uitgebreide vakanties, waarin mensen het warme weer omarmen en reizen, winkelen en de natuur verkennen.

13 – 16 aug  |  Obon Festival

Obon, meestal in augustus, is een tijd om voorouders te eren en hun geesten te verwelkomen. Dansfestivals, bekend als Bon Odori, vinden plaats in steden en dorpen, waar deelnemers traditionele dansen uitvoeren.

15 nov  |  Shichi-Go-San (Zeven-vijf-drie Festival)

Op 15 november vieren families Shichi-Go-San, waarbij kinderen van drie, vijf en zeven jaar oud speciale heiligdomsbezoeken maken. Het markeren van de groei van kinderen is een vreugdevol en fotogeniek evenement.

dec  |  Kerst in Japan

Kerst in Japan heeft een unieke twist. In plaats van een religieuze betekenis heeft het een romantische ondertoon. Koppels vieren vaak Kerstmis door samen te zijn, en het is een populair seizoen voor romantische uitstapjes en verlichte stadsgezichten.

31 dec  |  Ōmisoka (Oudejaarsavond)

Op Oudejaarsavond, Ōmisoka, verzamelen families zich om samen te eten en om middernacht naar de tempel te gaan. De 108 slagen van de tempelklok symboliseren het wegwerken van menselijke verlangens volgens boeddhistische overtuigingen.

De feestdagen in Japan bieden een kleurrijke inkijk in de rijke cultuur en tradities van het land. Of u nu getuige bent van het betoverende schouwspel van kersenbloesems of deelneemt aan een traditioneel nieuwjaarsritueel, elk feest draagt bij aan de unieke ervaring van het vieren in Japan.

Onze reizen naar Japan

Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.