Feestdagen in Japan

Wilt u goed voorbereid naar Japan gaan? Bekijk hier de overzicht van de belangrijkste feestdagen in Japan.

Feestdagen in Japan

Wanneer zijn de feestdagen in Japan?

Het kan zijn dat tijdens uw rondreis door Japan er verschillende feestdagen plaatsvinden. Deze feestdagen vormen een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur en bieden bezoekers een kans om de tradities van het land te ervaren. Hieronder staan de nationale feestdagen opgesomd.

Japanse feestdagen in 2024

Japanse feestdagen in 2025

Wat wordt er gevierd op de Japanse feestdagen?

Wellicht zijn sommige feestdagen u bekend, maar er zullen ook zeker een paar zijn die u nog niet kent. We leggen hieronder graag uit wat deze feestdagen inhouden voor uw rondreis door Japan.

Nieuwjaarsdag (Oshogatsu)

📅 – 1 januari

Nieuwjaarsdag is een van de belangrijkste feestdagen in Japan. Families komen samen, eten speciale gerechten zoals “ozoni,” en bezoeken tempels om het nieuwe jaar goed te beginnen. Het is een tijd voor nieuwe wensen en goede voornemens.

Dag van de meerderjarigen (Seijin no Hi)

📅 – Tweede maandag van januari

Op de Dag van de meerderjarigen worden jongeren die 20 jaar zijn geworden, officieel als volwassenen verwelkomd. Gemeentes organiseren speciale ceremonies waarbij de jongeren vaak in traditionele kleding verschijnen, zoals de kimono. Het is een belangrijke dag voor families, die de overgang naar volwassenheid vieren.

Dag van de stichting (Kenkoku Kinen no Hi)

📅 – 11 februari

Deze dag herdenkt de stichting van Japan volgens de legende, waarin keizer Jimmu, de eerste keizer van Japan, de troon besteeg. Het is een nationale feestdag waarop veel mensen de Japanse geschiedenis en cultuur vieren, vaak met ceremonies en parades.

Verjaardag van de Keizer (Tennō Tanjōbi)

📅 – 23 februari

De verjaardag van de huidige keizer is een nationale feestdag. Op deze dag wordt het publiek uitgenodigd om het Keizerlijk Paleis te bezoeken, waar de keizer en zijn familie verschijnen om de mensen te begroeten. Het is een van de zeldzame momenten waarop het paleis toegankelijk is voor het publiek.

Lentenacht (Shunbun no Hi)

📅 – Rond 20 maart

De Lentenachtevening is een dag om de komst van de lente te vieren. Veel mensen bezoeken graven van hun voorouders om respect te tonen en voor hen te bidden. Het is ook een dag om de natuur te waarderen, met activiteiten zoals wandelen en het genieten van de bloeiende bloemen.

Golden Week

29 april is de aftrap van de Golden Week, een week waarin vier nationale feestdagen plaatsvinden. Deze feestdagen worden hieronder beschreven.

Shōwa-dag (Shōwa no Hi)

📅 – 29 april

De Shōwa-dag is ter ere van keizer Shōwa, die van 1926 tot 1989 regeerde. Het is een dag om na te denken over de gebeurtenissen tijdens zijn regeerperiode en om te reflecteren op de vooruitgang die Japan heeft geboekt. Deze dag markeert ook het begin van de Golden Week, een reeks feestdagen in Japan.

Dag van de Grondwet (Kenpō Kinenbi)

📅 – 3 mei

Op de Dag van de Grondwet vieren Japanners de inwerkingtreding van de huidige grondwet in 1947. Het is een dag om na te denken over de democratie en de rechten van burgers in Japan. Veel mensen brengen een bezoek aan parlementsgebouwen of nemen deel aan evenementen die gericht zijn op educatie over de grondwet.

Dag van de Natuur (Midori no Hi)

📅 – 4 mei

De Dag van de Natuur is gewijd aan het vieren van de schoonheid van de natuur. Op deze dag gaan veel mensen naar parken en tuinen om te genieten van de natuurlijke omgeving. Het is een moment om stil te staan bij het belang van de natuur in het dagelijks leven.

Dag van de Kinderen (Kodomo no Hi)

📅 – 5 mei

De Dag van de Kinderen is een feestdag waarop de gezondheid en het geluk van kinderen worden gevierd. Huizen worden versierd met kleurrijke koi-vlaggen, en er worden speciale zoetigheden zoals kashiwa mochi (rijstcake gevuld met zoete bonenpasta) gegeten. Deze dag sluit de Golden Week af.

Dag van de Zee (Umi no Hi)

📅 – Derde maandag van juli

Op de Dag van de Zee vieren Japanners de rijkdom van de zee en haar rol in het leven van het eiland. Mensen bezoeken stranden, nemen deel aan watersporten, of genieten van verse zeevruchten. Het is een dag om dankbaar te zijn voor de natuurlijke hulpbronnen die de zee biedt.

Dag van de Bergen (Yama no Hi)

📅 – 11 augustus

De Dag van de Bergen is een relatief nieuwe feestdag in Japan, ingevoerd om mensen te stimuleren om de bergen in te gaan en de natuur te waarderen. Op deze dag trekken veel mensen eropuit voor wandelingen, picknicks en andere buitenactiviteiten in de bergen.

Dag van Respect voor de Ouderen (Keirō no Hi)

📅 – Derde maandag van september

Op de Dag van Respect voor de Ouderen worden oudere mensen geëerd. Veel mensen brengen een bezoek aan hun grootouders of ouderen in de gemeenschap, en er worden vaak speciale evenementen georganiseerd om hen in het zonnetje te zetten. Het is een dag om dankbaarheid en respect te tonen voor de oudere generatie.

Herfstnachtevening (Shūbun no Hi)

📅 – Rond 23 september

Tijdens de Herfstnachtevening wordt de balans tussen dag en nacht gevierd. Net als tijdens de lentenachtevening bezoeken veel mensen de graven van hun voorouders en brengen offers. Het is ook een tijd om de oogst te vieren en dankbaar te zijn voor de overvloed van het seizoen.

Dag van de Sport (Taiiku no Hi)

📅 – Tweede maandag van oktober

De Dag van de Sport is een feestdag die sport en een gezonde levensstijl promoot. Op scholen en in gemeenschappen worden sportevenementen georganiseerd waar mensen van alle leeftijden aan kunnen deelnemen. Deze dag werd oorspronkelijk ingesteld ter herdenking van de Olympische Spelen van 1964 in Tokio.

Dag van de Cultuur (Bunka no Hi)

📅 – 3 november

De Dag van de Cultuur is een feestdag waarop de Japanse cultuur en kunst worden gevierd. Overal in het land worden tentoonstellingen, optochten en culturele evenementen georganiseerd. Het is een dag om trots te zijn op de rijke tradities en de moderne kunst van Japan.

Dag van de Arbeid (Kinrō Kansha no Hi)

📅 – 23 november

De Dag van de Arbeid is een dag om dankbaarheid te tonen voor werk en de arbeidsomstandigheden in Japan. Het is een feestdag waarop veel mensen vrij zijn en tijd doorbrengen met familie, terwijl ze nadenken over het belang van arbeid in hun leven.

Kerst

📅 – 24 t/m 26 december

Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is in Japan, wordt Kerstavond wel op grote schaal gevierd, vooral door koppels en jonge mensen. De avond wordt vaak doorgebracht met een romantisch diner of een uitje, en steden worden versierd met feestelijke verlichting.

Eerste Kerstdag in Japan is meer een commercieel feest dan een religieus. Veel mensen kopen cadeautjes voor elkaar en eten speciaal gebak, zoals kerstcake. Hoewel het geen nationale feestdag is, besteden veel mensen tijd aan het vieren met vrienden of familie.

Tweede Kerstdag wordt in Japan niet echt gevierd zoals in sommige andere landen. Het is een normale werkdag voor de meeste mensen, maar er kan nog steeds een beetje kerstsfeer hangen, vooral in winkels en restaurants.

Oudejaarsavond (Ōmisoka)

📅 – 31 december

Oudejaarsavond is een belangrijke dag in Japan, waarop mensen het jaar afsluiten met familie. Traditioneel wordt er soba-noedels gegeten, wat geluk brengt voor het nieuwe jaar. Veel mensen bezoeken tempels om klokslagen bij te wonen die het nieuwe jaar inluiden.

Veelgestelde vragen
Hoe vieren ze kerst in Japan?

Kerstmis is geen officiële feestdag in Japan, dus ze zijn dan ook niet vrij. Toch wordt het wel gevierd, vaak met feestelijke bucket van de KFC.

Beluister de Spotify-playlist

Beluister de grootste hits en traditionele muziek in onze Spotify-playlist van Azië. Duik in de cultuur en kom alvast in de sfeer voor uw reis.

Onze reizen naar Japan

Seiganto-ji tempel met waterval in Japan
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.

Ontvang gratis de complete reisgids Japan