Fooien in Japan

Chureito Pagoda in Fujiyoshida met uitzicht op Mount Fuji

Hoe gebruikelijk is fooi in Japan?

In Japan is het geven van fooien niet gebruikelijk en kan het zelfs als ongepast worden beschouwd. Hoe goed u het ook bedoeld, Japanners leveren graag goede service, ook zonder beloning. Dit is diep geworteld in de Japanse cultuur van uitmuntende dienstverlening als een intrinsiek onderdeel van het beroep. Restaurants, hotels en andere servicegerichte sectoren streven naar perfectie in hun service, ongeacht de grootte van de rekening.

 

Lampionnen aan restaurant in Japan

Wat voor service kunt u verwachten?

Wanneer u uit eten gaat, wordt verwacht dat het personeel uitblinkt in vriendelijkheid, efficiëntie en aandacht voor detail. Dit niveau van service wordt beschouwd als een integraal onderdeel van de betaling die u al hebt gedaan voor de diensten. Het tonen van waardering kan beter worden uitgedrukt door vriendelijkheid en respect dan door het achterlaten van een fooi.

In hotels wordt uw verblijf vaak gekenmerkt door attente medewerkers die anticiperen op uw behoeften. Het bieden van uitzonderlijke diensten wordt beschouwd als een normale gang van zaken. Het geven van fooien wordt dan ook niet verwacht.

Deze benadering is diep verankerd in de Japanse gastvrijheidscultuur, waar het geven van uitstekende service een eer is en geen optionele extra. In plaats van de nadruk te leggen op financiële beloningen, is de Japanse filosofie gericht op het creëren van een omgeving waar gasten zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.

Dus, tijdens uw verblijf in Japan, kunt u gerust genieten van de uitzonderlijke dienstverlening zonder u zorgen te maken over fooien. Het is een land waar gastvrijheid wordt geleverd met een glimlach en waar de kunst van dienstverlening wordt gewaardeerd zonder de noodzaak van extra betaling.

Onze reizen naar Japan

Seiganto-ji tempel met waterval in Japan
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.

Ontvang gratis de complete reisgids Japan