Cultuur van Jordanië

De Jordaanse cultuur

De Jordaanse cultuur is een fascinerende mix van oude tradities en moderne invloeden, gevormd door eeuwen van geschiedenis en een diverse bevolking. Van de bruisende straten van Amman tot de uitgestrekte woestijnlandschappen en eeuwenoude ruïnes in Petra, Jordanië heeft een rijke en levendige cultuur die zijn unieke karakter weerspiegelt.

Traditioneel Jordaanse man, Jordanië

Wat zijn de normen en waarden van Jordaniërs?

Jordaniërs staan bekend om hun warme gastvrijheid en vriendelijkheid. Ze zijn vaak open en hartelijk tegenover vreemden en tonen respect voor anderen, vooral voor ouderen en autoriteitsfiguren. Familie speelt een centrale rol in het leven van Jordaniërs, en er is een sterke nadruk op het onderhouden van hechte familiebanden.

In sociale interacties zijn Jordaniërs vaak beleefd en hoffelijk, waarbij ze belang hechten aan het tonen van respect en goede manieren. Ze staan bekend om hun vermogen om conflicten te vermijden en streven naar harmonie in relaties en gemeenschappen.

Traditionele normenen waarden hebben nog steeds invloed op het gedrag van Jordaniërs, zoals het belang van eer, trots en loyaliteit. Hoewel de samenleving zich moderniseert, blijven veel culturele tradities en gebruiken diepgeworteld in het dagelijks leven.

Wat zijn de tradities in Jordanië?

Jordaanse tradities omvatten een breed scala aan aspecten die diep geworteld zijn in de cultuur en geschiedenis van het land. Enkele belangrijke Jordaanse tradities zijn hieronder benoemd.

Bidden

Vijf keer per dag verrichten moslims gebeden tot hun god. Voordat ze bidden, volgen ze specifieke rituelen, waaronder het reinigen van hun armen, handen, oren, mond, oksels, hoofd en nek. Als er geen water beschikbaar is, maken ze vaak gebruik van zand om zichzelf te reinigen.

Alcohol

Vanuit hun geloofsovertuiging onthouden moslims zich van het consumeren van alcohol en varkensvlees. Hierdoor is alcohol niet wijdverspreid verkrijgbaar voor toeristen. In grote steden, zoals Amman en Aqaba, is het wel beschikbaar, vaak tegen hogere prijzen.

Moskee in Amman, Jordanië

Godsdiensten

Religie speelt een centrale rol in de Jordaanse samenleving, waar de islam de dominante religie is. Ongeveer 95% van de bevolking is soennitisch moslim, waardoor de islam diepgeworteld is in de Jordaanse cultuur, wetgeving en sociale normen. Moskeeën zijn prominente kenmerken van steden en dorpen, en het oproepen tot gebed vormt een alledaags ritueel voor veel Jordaniërs. Islamitische waarden en principes, zoals respect voor ouders, gastvrijheid en liefdadigheid, spelen een essentiële rol in het dagelijks leven.

Onze reizen naar Jordanië

jordanie-de-schatkamer-van-petra
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Jordanië.