Religie in Mexico

Welke religies komen in Mexico voor?

Religie speelt een belangrijke rol in Mexico, waar het merendeel van de bevolking zich identificeert als katholiek. Het katholicisme werd geïntroduceerd door Spaanse invloeden tijdens de koloniale periode. en Sindsdien heeft het een diepgaande invloed gehad op de Mexicaanse cultuur en tradities. Kerken en kathedralen zijn prominente kenmerken van de Mexicaanse steden en dorpen. Bovendien maken religieuze vieringen en festivals integraal deel uit van het dagelijks leven.

Naast het christendom zijn er ook inheemse religieuze overtuigingen. Die komen onder ander voort uit de oude tradities van de inheemse volkeren van Mexico, zoals de Maya’s en de Azteken. Deze inheemse religieuze praktijken omvatten vaak rituelen en ceremonies. Deze zijn vaak gericht op het eren van de natuur, goden en voorouders.

Religieuze feestdagen

Religieuze vieringen en festivals spelen een centrale rol in het Mexicaanse sociale leven. Het wordt gekenmerkt door kleurrijke processies, muziek, dans en traditionele gerechten. Eén van de meest prominente religieuze festivals is Día de Muertos. Hierbij herdenken mensen hun overleden dierbaren en eren met altaars, bloemen en voedsel. Andere belangrijke religieuze festivals zijn Semana Santa (Heilige Week) en de vieringen ter ere van de Maagd van Guadalupe, de beschermheilige van Mexico.

Hoewel het katholicisme de dominante religie is in Mexico, is er een opvallende diversiteit aan religieuze overtuigingen en praktijken in het hele land. Deze verscheidenheid weerspiegelt de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van Mexico, en religie blijft een belangrijk aspect van het dagelijks leven en de identiteit van veel Mexicanen.

Onze reizen naar Mexico

Chichen Itza in Mexico
Kas Leermakers
Bel, mail of app met Kas

De expert voor reizen in Mexico.