Zelf rendang maken

Stap in de wereld van heerlijke Indonesische smaken en leer hoe u zelf rendang kunt maken, een culinair meesterwerk dat barst van de exotische kruiden en smaken. Laat u verrassen door de eenvoud van dit recept en van een zelfgemaakte rendang die elke hap tot een feest maakt voor uw smaakpapillen.

Ingrediënten
Ingrediënten voor rendang
  • 800 gram rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes gesneden
  • 4 sjalotten, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 4 kaffir limoenblaadjes
  • 2 salamblaadjes (Indonesische laurierblaadjes)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels olie
  • Zout naar smaak
Ingrediënten voor kruidenpasta
  • 6 rode pepers, zonder zaadjes
  • 6 sjalotten, gepeld
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 cm verse gember, geschild
  • 2 cm verse galangal (laos), geschild
  • 2 cm verse kurkuma, geschild (of 1 theelepel kurkumapoeder)
  • 2 theelepels korianderzaadjes
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 4 kemirinoten (optioneel)
  • 2 theelepels palmsuiker (of bruine suiker)
  • Zout naar smaak

Instructies

  1. Maak eerst de kruidenpasta. Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een blender of keukenmachine en maal ze tot een gladde pasta.
  2. Verhit de olie in een diepe pan of stoofpot op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte sjalotten en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  3. Voeg de kruidenpasta toe aan de pan en bak het geheel enkele minuten tot de aroma’s vrijkomen.
  4. Voeg het rundvlees toe aan de pan en bak het vlees aan alle kanten bruin.
  5. Voeg de gekneusde citroengras, kaffir limoenblaadjes, salamblaadjes en kokosmelk toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
  6. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat de rendang sudderen op laag vuur, met de deksel op de pan, gedurende 3-4 uur, of tot het vlees zacht en mals is geworden en de saus is ingedikt.
  7. Roer af en toe door de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg indien nodig wat water toe als de saus te veel indikt.
  8. Breng de rendang op smaak met zout en eventueel extra palmsuiker als u van een zoetere smaak houdt.
  9. Serveer de rendang warm met witte rijst en eventueel wat gebakken uitjes als topping.

Geniet van uw zelfgemaakte rendang!