Zelf rendang maken
Stap in de wereld van heerlijke Indonesische smaken en leer hoe u zelf rendang kunt maken, een culinair meesterwerk dat barst van de exotische kruiden en smaken. Laat u verrassen door de eenvoud van dit recept en van een zelfgemaakte rendang die elke hap tot een feest maakt voor uw smaakpapillen.
Ingrediënten
Ingrediënten voor rendang
- 800 gram rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes gesneden
- 4 sjalotten, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 4 kaffir limoenblaadjes
- 2 salamblaadjes (Indonesische laurierblaadjes)
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels olie
- Zout naar smaak
Ingrediënten voor kruidenpasta
- 6 rode pepers, zonder zaadjes
- 6 sjalotten, gepeld
- 4 teentjes knoflook, gepeld
- 2 cm verse gember, geschild
- 2 cm verse galangal (laos), geschild
- 2 cm verse kurkuma, geschild (of 1 theelepel kurkumapoeder)
- 2 theelepels korianderzaadjes
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel venkelzaadjes
- 4 kemirinoten (optioneel)
- 2 theelepels palmsuiker (of bruine suiker)
- Zout naar smaak
Instructies
- Maak eerst de kruidenpasta. Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een blender of keukenmachine en maal ze tot een gladde pasta.
- Verhit de olie in een diepe pan of stoofpot op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte sjalotten en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg de kruidenpasta toe aan de pan en bak het geheel enkele minuten tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg het rundvlees toe aan de pan en bak het vlees aan alle kanten bruin.
- Voeg de gekneusde citroengras, kaffir limoenblaadjes, salamblaadjes en kokosmelk toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
- Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat de rendang sudderen op laag vuur, met de deksel op de pan, gedurende 3-4 uur, of tot het vlees zacht en mals is geworden en de saus is ingedikt.
- Roer af en toe door de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg indien nodig wat water toe als de saus te veel indikt.
- Breng de rendang op smaak met zout en eventueel extra palmsuiker als u van een zoetere smaak houdt.
- Serveer de rendang warm met witte rijst en eventueel wat gebakken uitjes als topping.
Geniet van uw zelfgemaakte rendang!