Openbaar vervoer in Japan

Shinkansen langs Fuji, Japan

Reizen met het openbaar vervoer in Japan

In Japan is het een heel erg populaire manier om u zelf te verplaatsen door middel van het openbaar vervoer. Dit komt doordat het openbaar vervoer in Japan zeer efficiënt en punctueel is. Hiermee vermijdt u ook gelijk de lange files tijdens het de spitsuren. Zo beschikt Japan over een aantal vervoersmogelijkheden zoals: Treinen, bussen, metro’s en Shinkansen. Verder zijn er in de grote steden ook nog trams en monorails. Er zijn dus genoeg manier om u te verplaatsen in Japan door middel van het openbaar vervoer.

Tips voor het reizen met het openbaar vervoer in Japan

Japan staat bekend om enkele van ’s werelds drukste treinen. Toch kunt u als reiziger deze drukke treinen ontlopen. Zorg dat u de spitsuren vooral in het stedelijk gebied van Tokio vermijdt. De spitsuren zijn in de ochtend van 7:00 tot 09:00 uur en in de avond van 17:00 tot 19:00. Houdt er ook rekening mee dat er niet mag worden gebeld in de treinen in Japan. De reizigers zitten altijd rustig en stil op hun telefoon. In Japan is het ook gebruikelijk om netjes in de rij te staan om in te stappen, en niet voor te kruipen.

Shinkansen in Japan

Treinen in Japan

De meest populaire manier van reizen in Japan is met de trein. Zo hebben ze hogesnelheidstreinen (Shinkansen) en reigionale treinen.

Shinkansen

Dit is de hogesnelheidstrein die door Japan rijdt, met een gemiddelde snelheid van 300 km/u. Hiermee kunt u grote afstanden in een korte tijd afleggen. De Shinkansen lijn verbind alle grote steden in Japan. In totaal heeft het netwerk zeven Shinkansen lijnen. Zo is er de Tokiado Shinkansen, deze lijn verbindt Tokio met Kyoto en Osaka. Verder is er de Sanyo Shinkansen, deze lijn verbindt Osaka met Fukuoka, vanaf hier kunt de trein naar Hiroshima en Nagasaki nemen.

Lokale en regionale treinen

Daarnaast kunt u gebruik maken van regionale treinen, dat steden, dorpen en afgelegen gebieden verbindt. Lokale treinen, die stoppen op elk station langs de route, bieden dagelijkse pendelaars een betrouwbare service binnen gemeenschappen. Regionale treinen, die langere afstanden overbruggen tussen naburige regio’s en prefecturen, staan bekend om hun punctualiteit en netheid. Moderne voorzieningen, zoals gratis wifi en stopcontacten, verbeteren de reiservaring voor zowel lokale bewoners als toeristen.

Japan Rail Pass

Wanneer u van plan bent om tijdens uw reis meerdere keren de trein te nemen, kunt u de Japan Rail Pass kopen. Deze pas is geldig voor 7, 14 of 21 dagen en kost tussen de 200 en € 400. We raden u aan om vooraf tickets te reserveren, zodat u verzekerd bent van een plekje.

Man wacht op de metro in Japan

Stadsvervoer in Japan

In Japan kunt u ook in de steden snel verplaatsen naar verschillende plekken. Zo kunt u in grote steden gebruik maken van metro’s, trams en monorails.

Metro’s

In de grote steden kunt u gebruik maken van metro’s, zoals in Tokio, Osaka en Kyoto. Zo kunt u een korte afstand in een korte tijd afleggen, zonder dat u in de file staat en zich mengt met het drukke verkeer. Japanse steden hebben een uitgebreid en efficiënt metronetwerk. U kunt uw tickets kopen bij de automaten op de stations, alleen houdt er wel rekening mee dat het tariefoverzicht en de tijdschema’s vaak in Japans staan. Wij raden u dan ook aan om de Tokio metro railpass te kopen, zo hoeft u niet voor elk traject apart te betalen. Deze pass kunt u online aanschaffen.

Monorails en trams

Verder zijn er ook monorails in Japan. Met de Tokio metro railpass kunt u ook gebruik maken van de monorail. De verbind Haneda Airport met het centrum van Tokio. Er zijn dus voldoende vervoersmogelijkheden om u te verplaatsen binnen de grote steden.

Bus over de Shibuya crossing in Japan

Bussen in Japan

Bussen zijn erg populaire vervoersmiddelen in Japan. Vergelijken de trein zijn bussen een stuk goedkoper. U kunt gebruik maken van zowel stadbussen als lange afstandsbussen.

Stadsbussen

Stadsbussen in Japan zijn een handige manier om door stedelijke gebieden te reizen, met routes die verschillende wijken verbinden. Ze zijn betrouwbaar en bieden frequente dienstregelingen voor zowel bewoners als bezoekers. Met duidelijke routekaarten en vaak Engelse aankondigingen zijn stadsbussen een gemakkelijke optie voor het verkennen van Japanse steden.

Langeafstandsbussen

Verder kunt u de nachtbus nemen, dit is een goedkope manier om lange afstanden af te leggen. U doet er wel vier keer zo lang over dan als u met de Shinkansen reist, maar u bespaart wel geld op een accommodatie.

Buiten de grote steden is het lastiger om u zelf te verplaatsen. Voordat u de bus instapt moet u contant geld bij hebben. In de bussen kan alleen contant worden betaald. U checkt voordat u vertrekt de route die u wilt maken en aan het einde van de rit betaalt u de chauffeur.

 

Onze reizen naar Japan

Tempel met waterval in Japan
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.