Religie in Japan

Wilt u goed voorbereid naar Japan gaan? Ontdek hier meer over de religie in Japan die u moet weten voordat u op reis gaat.

Reisgids Japan

Welke religies komen in Japan voor?

Shintoïsme en boeddhisme zijn de grootste religies van Japan, maar er zijn ook andere religies die invloed hebben op de cultuur en het dagelijks leven. Ongeveer 70% van de Japanners neemt deel aan zowel shinto- als boeddhistische praktijken, en veel mensen combineren elementen van beide religies. In deze tekst leert u meer over de belangrijkste religies voor uw rondreis door Japan.

Inhoudsopgave:

Seiganto-ji tempel met waterval in Japan

Shintoïsme in Japan

Shintoïsme is de oudste religie in Japan. Het is een natuurreligie die draait om het aanbidden van kami, ofwel goden en geesten. Deze kami kunnen zich in alles bevinden: in bomen, bergen, rivieren, en zelfs in mensen en dieren. Shintoïsme heeft geen heilige boeken zoals de Bijbel of de Koran, maar het draait vooral om rituelen en tradities. Ongeveer 80% van de Japanners neemt op een of andere manier deel aan Shinto-rituelen, zoals het bezoeken van heiligdommen en festivals.

Japan telt meer dan 80.000 Shinto-heiligdommen, ook wel jinja genoemd, die verspreid zijn over het hele land. Mensen bezoeken deze heiligdommen om te bidden voor geluk, gezondheid, en succes. Bezoekers reinigen zichzelf bij de ingang door hun handen en mond te wassen voordat ze naar binnen gaan. Elk jaar, vooral tijdens belangrijke festiviteiten zoals nieuwjaar, bezoeken miljoenen mensen deze heiligdommen om te bidden voor een voorspoedig jaar.

Shintoïsme is nauw verbonden met de Japanse cultuur en geschiedenis. Het speelt een belangrijke rol bij grote levensgebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, en het begin van een nieuw jaar. Hoewel veel Japanners zichzelf niet als strikt religieus beschouwen, nemen velen toch deel aan shinto-rituelen en tradities, vooral omdat deze diep verankerd zijn in de Japanse identiteit en cultuur.

Itsukushima-schrijn bij Hiroshima in Japan

De mooiste shinto-heiligdommen van Japan

Japan heeft veel shinto-heiligdommen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de bekendste is Fushimi Inari in Kyoto, beroemd om zijn duizenden rode torii-poorten die langs een schilderachtig pad de berg op leiden. Ook de Itsukushima-schrijn bij Hiroshima is een iconsiche torii-poort in Japan. Kortom, er is geen gebrek aan shinto-heiligdommen in Japan. Hieronder staan de mooiste bezienswaardigheden opgesomd.

  • Fushimi Inari in Kyoto
  • Itsukushima-schrijn bij Hiroshima
  • Meiji Jingu in Tokio
  • Dazaifu Tenmangu in Fukuoka
  • Ise Jingu in Ise

Met de complete rondreis door Japan kunt u al deze bezienswaardigheden bewonderen in drie weken.

Boeddha in Japan

Boeddhisme in Japan

Boeddhisme werd rond de 6e eeuw vanuit China en Korea naar Japan gebracht. Het werd snel populair en verspreidde zich door het hele land. Ongeveer 67% van de Japanners identificeert zich op een of andere manier met het boeddhisme. Boeddhisme richt zich op het bereiken van verlichting, een staat van innerlijke vrede en wijsheid. Japan heeft ongeveer 77.000 boeddhistische tempels waar mensen naartoe gaan om te mediteren, bidden, en voorouders te eren.

In tegenstelling tot shintoïsme, dat meer gericht is op het dagelijks leven en rituelen, gaat boeddhisme dieper in op het spirituele en filosofische aspect van het leven. Er zijn verschillende boeddhistische sekten in Japan, zoals Zen-boeddhisme en het Nichiren-boeddhisme. Zen-boeddhisme legt de nadruk op meditatie en het bereiken van verlichting door persoonlijke inspanning en discipline. Tempels zoals de beroemde Kinkaku-ji (Gouden Paviljoen) in Kyoto trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

Veel Japanners combineren elementen van zowel shintoïsme als boeddhisme in hun religieuze praktijken. Ze gaan bijvoorbeeld naar een shinto-heiligdom om te bidden voor geluk en bezoeken een boeddhistische tempel om voor hun overleden familieleden te bidden. Deze combinatie van religies laat zien hoe flexibel en divers de Japanse cultuur kan zijn. Het is niet ongebruikelijk dat iemand zichzelf zowel als shintoïst als boeddhist beschouwt.

Nara Todai Ji in Japan

De boeddhistische hoogtepunten van Japan

Japan heeft enkele indrukwekkende boeddhistische tempels die u zeker moet bezoeken. Een van de hoogtepunten is Todai-ji in Nara, bekend om het grote bronzen Boeddhabeeld en het enorme houten gebouw. Een andere beroemde tempel is Kinkaku-ji in Kyoto, ook wel de Gouden Tempel genoemd. Deze tempel glanst in de zon en weerspiegelt mooi in de vijver eromheen. Hieronder staan de boeddhistische hoogtepunten van Japan:

  • Todai-ji in Nara
  • Senso-ji in Tokio
  • Kiyomizu-dera in Kyoto
  • Kinkaku-ji in Kyoto
  • Kotoku-in in Kanagawa

Met de ultieme rondreis door Japan kunt u al deze bezienswaardigheden bewonderen in twee weken.

Straatbeeld

Andere religies in Japan

Naast shintoïsme en boeddhisme zijn er ook andere religies in Japan, hoewel deze minder wijdverspreid zijn. Het christendom werd in de 16e eeuw door Portugese missionarissen naar Japan gebracht. Tegenwoordig maken christenen ongeveer 1% van de Japanse bevolking uit, wat neerkomt op ongeveer 1,9 miljoen mensen. Er zijn verschillende kerken en christelijke gemeenschappen actief in het land, vooral in grote steden zoals Tokio en Osaka.

Andere religies zoals islam, hindoeïsme, en jodendom zijn ook aanwezig in Japan, maar hebben een nog kleinere aanhang. De islamitische gemeenschap in Japan bestaat uit ongeveer 100.000 mensen, waaronder zowel Japanse bekeerlingen als buitenlanders. Er zijn enkele moskeeën, hindoetempels, en synagogen te vinden in grotere steden. Daarnaast zijn er nieuwe religieuze bewegingen ontstaan in Japan, zoals Soka Gakkai, die gebaseerd is op het Nichiren-boeddhisme, met miljoenen volgelingen.

Veelgestelde vragen
Welke religies komen in Japan voor?

Shintoïsme en boeddhisme zijn de grootste religies van Japan, maar er zijn ook andere religies die invloed hebben op de cultuur en het dagelijks leven. Hierbij kunt u denken aan het christendom, islam, hindoeïsme, en jodendom.

Wat is de grootste religie in Japan?

Shintoïsme is nipt de grootste religie in Japan, met 70,4% van de Japanse gelovigen. Boeddhisme volgt met een percentage van 69,8%.

Wat is de natuurgodsdienst in Japan?

Het shintoïsme is een natuurgodsdienst waarbij natuurgoden, de kami, worden vereerd. Kami’s kunnen bijvoorbeeld stenen zijn, maar ook elementen zoals water, de maan of de zon.

Is Japan boeddhistisch?

Het boeddhisme in Japan heeft een grote aanhang en is daarmee een van de grootste religies van het land. De meeste boeddhisten neem ook deel aan de shinto-gebruiken.

Beluister de Spotify-playlist

Beluister de grootste hits en traditionele muziek in onze Spotify-playlist van Azië. Duik in de cultuur en kom alvast in de sfeer voor uw reis.

Onze reizen naar Japan

Seiganto-ji tempel met waterval in Japan
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.

Ontvang gratis de complete reisgids Japan