Religie in Japan

Reisgids Japan

Welke religies komen in Japan voor?

De twee belangrijkste religies die diep geworteld zijn in de Japanse samenleving zijn het Shinto en Boeddhisme. Shinto, een inheemse geloofstraditie, omarmt de overtuiging dat goden, bekend als kami, aanwezig zijn in natuurlijke elementen en heilige plaatsen. Shinto hecht waarde aan rituelen, zuiverheid en het vieren van seizoensgebonden festiviteiten.

Boeddhisme, geïntroduceerd in Japan uit China en Korea, heeft ook een krachtige invloed gehad. Tempels verspreiden zich over het land, en de Boeddhistische filosofie van mededogen en verlichting vormt de basis van veel spirituele praktijken.

Vaak vloeien Shinto en Boeddhisme naadloos in elkaar over in een syncretische praktijk die bekend staat als Shinbutsu-shūgō. Het illustreert de openheid van Japanse gelovigen om verschillende religieuze overtuigingen te omarmen.

Tempels en heiligdommen, zoals de iconische Fushimi Inari-taisha en de serene Kinkaku-ji, getuigen van de diepe spirituele geschiedenis. Bezoekers kunnen deelnemen aan rituelen zoals het bidden, het offeren van ema (houten wensplaatjes) en het ervaren van de rustige sfeer.

Overige bewegingen

Naast Shinto en Boeddhisme kent Japan ook andere religieuze minderheden, zoals het christendom en de nieuwe religieuze bewegingen. Kerken, zoals de Gotōdō-kerk in Nagasaki, vertellen het verhaal van de christelijke aanwezigheid in Japan.

Onze reizen naar Japan

Seiganto-ji tempel met waterval in Japan
Lara Lanslots
Bel, mail of app met Lara

De expert voor reizen in Japan.

Ontvang gratis de complete reisgids Japan