Makgadikgadi Pans

De Makgadikgadi Pans zijn een van de grootste zoutpannen ter wereld. Deze uitgestrekte vlaktes liggen in het noordoosten van Botswana, bestaand uit een gebied van ongeveer 12.000 vierkante kilometer. Het zijn overblijfselen van het prehistorische Makgadikgadi-meer dat duizenden jaren geleden opdroogde.

Quad rijden in Makgadikgadi in Botswana
Stokstaartje in Botswana

Makgadikgadi Pans

De Makgadikgadi Pans bestaan uit verschillende zoutpannen, zoals de Sowa Pan, Ntwetwe Pan en Nxai Pan. Deze zoutvlakten zijn het resultaat van de verdamping van het oude meer, waarbij zout en andere mineralen achterbleven. Tijdens het regenseizoen vullen de pannen zich gedeeltelijk met water, wat veel dieren aantrekt, waaronder flamingo’s, pelikanen en andere watervogels. Ook zijn er grote kuddes zebra’s die de zoutvlakten oversteken tijdens hun migraties.

Hoewel de omgeving op het eerste gezicht levenloos lijkt, biedt het gebied een diverse biodiversiteit. Naast de bovengenoemde dieren zijn er roofdieren zoals leeuwen, hyena’s en cheeta’s te vinden. De zoutvlaktes zijn ook thuis voor verschillende reptielen en ongewervelde dieren die zich hebben aangepast aan de barre omstandigheden.

 

Reizen naar Botswana

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.