Cultuur van Mexico

De Mexiaanse cultuur

De Mexicaanse cultuur is een boeiende en kleurrijke mengeling van eeuwenoude tradities en hedendaagse invloeden, die zijn gevormd door een rijke geschiedenis en een diverse bevolking. Van de levendige straten van Mexico-Stad tot de serene stranden van Cancún en de piramides van Teotihuacán, Mexico ademt een sfeer van traditie, kunst en levendigheid.

Met een erfenis die teruggaat tot de oude beschavingen van de Maya’s, Azteken en andere inheemse volkeren, heeft de Mexicaanse cultuur een diepgaande invloed gehad op muziek, dans, kunst, keuken en religie, waardoor het één van ‘s werelds meest intrigerende culturen is.

Dansende vrouw in Mexico

Wat zijn de normen en waarden van Mexicanen?

Familiewaarden staan centraal in de Mexicaanse cultuur, en mensen hechten veel waarde aan hechte relaties binnen hun familiekring. Het tonen van respect voor oudere familieleden en het onderhouden van nauwe banden met familieleden, zelfs uitgebreide familie, is gebruikelijk.

Mexicanen staan bekend om hun vriendelijkheid en openheid naar anderen toe, en ze zijn vaak bereid om vreemden te helpen of te verwelkomen met een glimlach. Sociale interacties zijn belangrijk in Mexico, en het begroeten van anderen met een handdruk, een kus op de wang of een knuffel is gebruikelijk, zelfs bij het ontmoeten van nieuwe mensen.

Een ander opvallend kenmerk van het gedrag van Mexicanen is hun trots op hun cultuur en nationale identiteit. Traditionele feesten, festivals en religieuze vieringen spelen een belangrijke rol in het sociale leven, en veel Mexicanen voelen een sterke verbondenheid met hun land en zijn geschiedenis.

Wat zijn de tradities in Mexico?

Mexicaanse tradities omvatten een breed scala aan aspecten die diep geworteld zijn in de cultuur en geschiedenis van het land. Enkele belangrijke Mexicaanse tradities zijn hieronder benoemd.

Festivals

Festivals zijn levendige vieringen die diep geworteld zijn in de rijke cultuur van het land. Van de kleurrijke festiviteiten van Dia de los Muertos, waar families samenkomen om overleden geliefden te herdenken, tot de vreugdevolle Posadas die de aanloop naar Kerstmis markeren, deze festivals brengen gemeenschappen samen in een sfeer van feestelijke opwinding en verbondenheid.

Charrería

Deze traditionele Mexicaanse sport, vergelijkbaar met rodeo, is diep geworteld in de rancherocultuur van Mexico. Het omvat verschillende evenementen, waaronder paardenrijden, touwtrekken en het vangen van wilde dieren, en wordt vaak beoefend tijdens festivals en feesten in het hele land.

Lucha Libre

Deze vorm van professioneel worstelen heeft een bijzondere plaats in de harten van veel Mexicanen. Het staat bekend om zijn kleurrijke maskers en kostuums, dramatische gevechten en de heroïsche strijd tussen goed en kwaad. Lucha Libre-evenementen trekken vaak grote menigten en zijn een geliefde vorm van vermaak in heel Mexico.

Godsdiensten

Religie speelt een belangrijke rol in Mexico en heeft diepe wortels in de geschiedenis en cultuur van het land. Het katholicisme is de meest voorkomende religie, en het land herbergt enkele van ‘s werelds meest prachtige katholieke kerken en heiligdommen. Het geloof wordt vaak vermengd met inheemse tradities en rituelen, wat resulteert in unieke vieringen en ceremonies.

Naast het katholicisme zijn er ook groeiende gemeenschappen van andere religieuze groeperingen, waaronder protestanten, mormonen en aanhangers van inheemse religies zoals het Maya-geloof.

Onze reizen naar Mexico

Chichen Itza in Mexico
Kas Leermakers
Bel, mail of app met Kas

De expert voor reizen in Mexico.