Ontdek de Nederlandse paviljoen tijdens Expo 2025

Wilt u meer weten over de Nederlandse paviljoen? Ontdek alles over de paviljoen op deze pagina.

Expo huisstijl Nederlandse Paviljoen

Het Nederlandse Paviljoen

Tijdens de Expo 2025 in Japan zal Nederland ook gerepresenteerd worden met een paviljoen. Het Nederlandse paviljoen is een indrukwekkend bouwwerk dat duurzaamheid en innovatie uitstraalt. Het ontwerp is geïnspireerd op de strijd tegen het water en onze zoektocht naar duurzame energie. Het paviljoen is opgebouwd uit gerecyclede materialen en maakt gebruik van groene energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Bij binnenkomst ervaart u direct de Nederlandse creativiteit en technologie.

Ontwerp van het paviljoen

Achter het ontwerp zit een betekenis. Het gebouw heeft in het midden een grote bol, wat staat voor de Rijzende Zon (bijnaam Japan). Daarnaast staat de zon symbool voor de ongelimiteerde schone energie. De muren hebben een golvende beweging. Dit verwijst naar het water, wat staat voor de emissievrije energie die het kan opwekken.

De Sectorprogrammering

Nederland presenteert zich op Expo 2025 met een uitgebreid programma, verdeeld over vijf thema’s, ook wel ‘tracks’ genoemd. Elk van deze tracks laat zien hoe Nederland bijdraagt aan een betere toekomst.

1. Life Sciences & Health

Nederland en Japan staan voor vergelijkbare uitdagingen in de gezondheidszorg en zijn op zoek naar innovatieve oplossingen. Belangrijke thema’s hierbij zijn digitalisering, regeneratieve geneeskunde, gezond ouder worden en sport. Tijdens Expo 2025 zullen Nederlandse deskundigen en bedrijven naar Japan gaan om ervaringen en ideeën uit te wisselen op dit gebied. Tijdens de week van de toekomst van de gemeenschap en mobiliteit komt deze track van pas.

2. Energie, duurzaamheid & circulaire economie

Energiezekerheid wordt steeds belangrijker voor internationale samenwerking. Zowel Japan als Nederland hebben innovatieve oplossingen om hun energievoorziening duurzamer te maken. Nederland streeft naar samenwerking op gebieden zoals waterstof, wind op zee en ondergrondse thermische energieopslag (ATES). Tijdens de week van de toekomst van de aarde en de biodiversiteit komen deze onderwerpen van pas.

3. Duurzame voedselproductie & Tuinopbouw

Samenwerking tussen Nederland en Japan kan bijdragen aan een duurzamere voedselproductie en de ontwikkeling van innovatieve technologieën. Tijdens de week van de levensbehoeften in juni 2025 zullen Nederlandse en Japanse belanghebbenden ideeën en kennis uitwisselen over foodtechnologieën en alternatieve eiwitbronnen. De Voedselproductie-track wordt geleid door OostNL, met als doel gezamenlijk de voedselproductie verder te ontwikkelen

4. High-Tech & Digitalisering

De snelle digitalisering en technologische vooruitgang vereisen nieuwe en creatieve oplossingen. Nederland en Japan staan voor vergelijkbare uitdagingen, zoals een vergrijzende bevolking, tekort aan arbeidskrachten en het verminderen van koolstofuitstoot. De HTDX-track concentreert zich op geavanceerde halfgeleiders, fotonica, nano- en kwantumtechnologie, kunstmatige intelligentie, 5G/6G en slimme steden. Dit zal terugkomen in de week van de toekomst van de gemeenschap en mobiliteit.

5. Cultuur

Expo 2025 in Osaka biedt ook kansen voor internationale uitwisseling van kunst, cultuur en erfgoed. Japan en Nederland hebben een lange geschiedenis van sterke banden. In 2025 vieren we 425 jaar culturele en economische relaties.

Bezoek het Nederlandse Paviljoen

Het Nederlandse paviljoen is een plek vol inspiratie en innovatie. Of u nu een techniekliefhebber bent, geïnteresseerd bent in duurzaamheid, of gewoon nieuwsgierig bent naar de toekomst, er is voor ieder wat wils. We nodigen u uit om het paviljoen te bezoeken en zelf te ervaren hoe Nederland bijdraagt aan het vormgeven van de toekomst.

Bent u klaar voor de Expo 2025?

Bekijk de reizen naar de wereldtentoonstelling in Osaka

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.