Programma Expo

Bent u benieuwd naar het programma van de Expo 2025 in Japan? Op deze pagina leest u alles over de themaweken tijdens de Expo in Osaka.

Mensen bij Expo

Themaweken tijdens de Expo 2025

In 2025 gaat de Wereldtentoonstelling in Osaka van start. Hier worden verschillende onderwerpen besproken die van belang zijn in de toekomst. Tijdens de Expo zullen er verschillende themaweken plaatsvinden. Hieronder worden ze opgesomd, met de bijbehorende onderwerpen.

  • 25 april – 6 mei | Co-creëren van culturen voor de toekomst
  • 15 – 26 mei | De toekomst van de gemeenschap en mobiliteit
  • 5 – 16 juni | Levensbehoeften: voedsel, kleding en onderdak
  • 20 juni – 1 juli | Gezondheid en welzijn
  • 17 – 28 juli | Leer- en speelweek
  • 1 – 12 augustus | Vrede, menselijke veiligheid en waardigheid
  • 17 – 28 september | De toekomst van de aarde en de biodiversiteit
  • 2 – 12 oktober | SDG’s + de toekomst van de maatschappij voor het leven

25 apr – 6 mei | Co-creëren van culturen voor de toekomst

Wat doen we om verschillende culturen te laten resoneren en culturen voor de toekomst te co-creëren?

In de eerste themaweek van de Expo kunnen bezoekers genieten van traditionele podiumkunsten. Oude Japanse kunstvormen worden hier weer tot leven gebracht. Er is veel aandacht voor historisch erfgoed. Tentoonstellingen laten de rijke geschiedenis en tradities van verschillende culturen zien. Ook wordt de heropleving van lokale gemeenschappen gevierd. Initiatieven tonen hoe cultuur en innovatie bijdragen aan het sterker maken van regionale identiteiten.

Toerisme speelt een belangrijke rol. Bezoekers worden uitgenodigd om de schoonheid en gastvrijheid van verschillende bestemmingen te ontdekken. Kunst en muziek zijn overal aanwezig, met optredens en tentoonstellingen van zowel klassieke als moderne werken. Sportevenementen en activiteiten laten de wereldwijde liefde voor sport en competitie zien. Culturele kunsten worden in al hun vormen gevierd, van dans en theater tot beeldende kunst. Daarnaast komen populaire Japanse cultuurfenomenen zoals manga, anime aan bod. Fans van over de hele wereld kunnen hun passie delen.

 

15 – 26 mei | De toekomst van de gemeenschap en mobiliteit

Wat is een gemeenschap waar we kunnen leven zoals we zijn?

De Expo 2025 in Osaka zal zich richten op meerdere moderne en toekomstgerichte thema’s. In deze week zullen er innovatieve oplossingen worden gepresenteerd op het gebied van smart cities, waarbij technologieën worden gebruikt om steden slimmer en duurzamer te maken. Daarnaast zullen digitale tuinsteden worden getoond, die groene ruimtes integreren met digitale technologie. Een belangrijk thema is ook rampenpreventie en wederopbouw, waarbij wordt gekeken naar hoe we ons beter kunnen voorbereiden op natuurrampen en hoe we snel kunnen herstellen.

De metaverse, een virtuele wereld waar mensen digitaal samenkomen, zal ook een belangrijk onderdeel zijn. Verder zullen er presentaties zijn over ruimtevaart, robots, elektrische en brandstofcelvoertuigen, automatische operaties, vliegende auto’s en cyberbeveiliging. Ook zal er aandacht zijn voor MaaS (Mobility as a Service), een nieuw concept voor vervoer waarbij verschillende vormen van transport naadloos op elkaar aansluiten. Al deze onderwerpen laten zien hoe technologie onze toekomst kan vormgeven en verbeteren.

 

5 – 16 juni | Levensbehoeften: voedsel, kleding en onderdak

Wat moeten we doen om een toekomst te realiseren waarin iedereen toegang heeft tot voedsel, kleding en onderdak?

In deze week zullen veel interessante thema’s aan bod komen, zoals voedselverlies en hoe we dat kunnen verminderen. Er is ook aandacht voor food tech, dat zijn nieuwe technologieën die ons helpen voedsel beter te produceren en te bewaren. Voedseleducatie is belangrijk, zodat iedereen leert over gezond eten en koken. We kijken ook naar voedselcultuur, om te begrijpen hoe verschillende landen en culturen met voedsel omgaan. Slimme landbouw, bosbouw en visserij zijn ook onderwerpen, waarbij technologie wordt gebruikt om deze industrieën efficiënter en duurzamer te maken.

Daarnaast wordt duurzame mode besproken, om te laten zien hoe we kleding kunnen maken die goed is voor het milieu. Ethisch consumeren betekent dat we nadenken over wat we kopen en kiezen voor producten die eerlijk en duurzaam zijn geproduceerd. Al deze onderwerpen laten zien hoe we samen kunnen werken aan een betere en duurzamere toekomst.

20 juni – 1 juli | Gezondheid en welzijn

Hoe realiseren we een samenleving waarin het welzijn van elke persoon doorklinkt?

In juni zullen er belangrijke onderwerpen aan bod komen, waaronder maatregelen tegen infectieziekten, welzijn, en genomische geneeskunde. Ook zullen er ontwikkelingen worden gepresenteerd op het gebied van regeneratieve geneeskunde, celtherapie en gentherapie.

Daarnaast zal er aandacht zijn voor Persoonlijke Gezondheidsdossiers (PHR) en manieren om een gezonde levensverwachting te verlengen. Verder worden er nieuwe ideeën besproken over veilige en schone watervoorzieningen en toiletten. Deze thema’s zijn allemaal gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen wereldwijd.

17 – 28 juli | Leer- en speelweek

Wat moeten mensen leren in het tijdperk van Al?

De volgende themaweek gaat over allerlei interessante onderwerpen zoals een leven lang leren, nieuwe onderwijstechnologieën en hoe we intellectueel eigendom kunnen benutten. Er wordt ook gekeken naar individueel geoptimaliseerd leren en onderwijs op afstand, wat vooral handig is in deze digitale tijd. Een belangrijk thema is de onafhankelijkheid van jongeren en hoe we ongelijkheid in het onderwijs kunnen aanpakken.

Er is ook aandacht voor STEAM, wat staat voor Science, Technology, Engineering, Arts, en Mathematics. Ondernemerschap en hoe spellen over de hele wereld een rol spelen in het leren, komen ook aan bod. Dit maakt Expo 2025 een boeiend evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van onderwijs en technologie.

1 – 12 augustus | Vrede, menselijke veiligheid en waardigheid

Wat doen we om een wereld te realiseren waarin discriminatie wordt uitgebannen en mensen elkaar respecteren?

In deze week zijn er veel belangrijke maatschappelijke onderwerpen, zoals honger, armoede en sociale ongelijkheid. Mensenrechtenkwesties, zoals kinderarbeid, dwangarbeid en mensenhandel, krijgen ook veel aandacht. We kijken naar de deelname van mensen met een beperking en streven naar gendergelijkheid en LGBTQ-rechten. Het bevorderen van vrouwen op de werkvloer, immigratie en menselijke veiligheid zijn ook cruciale thema’s.

Diversiteit en inclusie spelen een grote rol bij het creëren van een rechtvaardige samenleving. Deze onderwerpen zijn essentieel om te bespreken, zodat iedereen gelijke kansen krijgt en we samen kunnen bouwen aan een betere toekomst.

17 – 28 september | De toekomst van de aarde en de biodiversiteit

Wat doen we om de aarde te behouden voor toekomstige generaties met overvloedig en divers leven?

Hier zullen onderwerpen langskomen zoals klimaatverandering, ontkoling en biodiversiteit. Er wordt ook gekeken naar de circulaire economie en hernieuwbare energie, wat vooral belangrijk is in onze tijd van milieubewustzijn. Een belangrijk thema is de waterstofmaatschappij en hoe we Nature Positive kunnen bereiken door ontbossing tegen te gaan en vervuiling van de zee te verminderen.

Er is ook aandacht voor het herstel van bossen en de bescherming van zoetwaterbronnen. Deze onderwerpen maken Expo 2025 een boeiend evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van onze planeet en duurzame ontwikkeling.

2 – 12 oktober | SDG’s + de toekomst van de maatschappij voor het leven

Kunnen we de SDG’s bereiken? Wat doen we naast de doelen?

In de laatste week richt de Expo 2025 zich op verschillende interessante onderwerpen zoals de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en wat er na deze doelen komt. Er wordt ook gekeken naar het leven en de toekomstige samenleving, wat vooral relevant is in onze snel veranderende wereld. Een belangrijk thema is Society 5.0, een concept dat technologie en menselijk welzijn samenbrengt.

Er is ook aandacht voor bevolkingsdynamiek en de vergrijzende samenleving. Daarnaast worden toekomstige generaties en inclusie besproken, wat van groot belang is voor een rechtvaardige en duurzame toekomst. Deze onderwerpen maken Expo 2025 een boeiend evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van onze samenleving en inclusieve ontwikkeling.

Bent u klaar om de Expo te bezoeken?

Bekijk hier de reizen naar de wereldtentoonstelling in Osaka

Hulp nodig bij uw zoektocht naar een volgende reis?
Vind in 5 vragen uw ideale bestemming.